mangovy salat
Mangový salát (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Dnes si ukážeme, jak vyrobit thajský salát z nezralého manga, ledového salátu a opražených buráků s pro nás neobvyklým dresinkem. Hodí se jako příloha k asijským jídlům, ale vynikající je i sám o sobě.

Příprava: 30 min.
 

Co budete potřebovat:
(porce pro 4 - 5 osob)

 
Nejdřív si vyrobíme dresink z těchto ingrediencí:

  •          2 lžíce rybí omáčky
  •          2 lžíce teplé vody
  •          2 lžíce šťávy z limetky
  •          2 lžíce třtinového cukru

V menší misce nebo hrnku si smícháme všechny ingredience na dresink Lžící nebo jinak rozdrtíme cukr. Promícháme a ochutnáme.

Podle chuti můžeme jednotlivým ingrediencím trochu přidat nebo ubrat. Dresink odložíme bokem.


Na salát budeme potřebovat:
  •          1 tvrdé mango
  •          2 - 3 jarní cibulky
  •          5 - 7 listů ledového salátu
  •          1 - 2 chilli papričky
  •          hrst nesolených arašídů  

Do velké mísy si nastřiháme, natrháme nebo nakrájíme přibližně 7 listů ledového salátu. Použít můžeme samozřejmě i salát hlávkový anebo jiné druhy.

Oloupeme mango a nahrubo ho nastrouháme na struhadle. V obchodě vybíráme mango hodně tvrdě, klidně může být vevnitř ještě nazelenalé.

Jarní cibulku si nakrájíme na asi 2-centrimetrové kusy a ty pak ještě podélně rozřízneme. Pokud cibulce zas tolik nehodlujete, snižte její množství anebo ji vynechejte úplně.

Chilli papričku, čerstvou nebo zavařenou, si rozřízneme, zbavíme ji semínek a nakrájíme na malé kousky.

Na pánvi si na sucho osmahneme nesolené arašídy, dokud nejsou dohněda a pak je vsypeme k ostatním ingrediencím.

Všechno dobře promícháme, přelijeme dresinkem a znovu pečlivě promícháme.

Tak, a je hotovo!

Přejeme dobrou chuť! 



 
 
 
Tipy:
Chilli papričky používejte pokud možno ty z Thajska, jsou malé podlouhlého tvaru. Pro menší ostrost nepřidávejte do salátu semínka z papriček. Dětem papričky nedávejte vůbec.
 
Jako „vychytávku" můžete do salátu přidat 2 lžíce nasucho dozlatova osmahlého sušeného kokosu (ten, co se běžně používá na pečení).
 
Rybí omáčku (já používám značku Squid) najdete ve větších supermarketech, zdravých výživách, asijských obchodech apod. Prodávají si i mini balení pro ty z nás, kteří tuto oblíbenou asijskou ingredienci nepoužíváme příliš často.

 

Související články:

Mango - sladká pochoutka z tropů

Letní rýžový salát

Thajské zelené kari s tofu

Hovězí po thajsku

Voňavý rýžový pudink - thajský recept