
Mangový salát (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Dnes si ukážeme, jak vyrobit thajský salát z nezralého manga, ledového salátu a opražených buráků s pro nás neobvyklým dresinkem. Hodí se jako příloha k asijským jídlům, ale vynikající je i sám o sobě.
Příprava: 30 min.
Co budete potřebovat:
(porce pro 4 - 5 osob)
Nejdřív si vyrobíme dresink z těchto ingrediencí:
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce teplé vody
- 2 lžíce šťávy z limetky
- 2 lžíce třtinového cukru
V menší misce nebo hrnku si smícháme všechny ingredience na dresink Lžící nebo jinak rozdrtíme cukr. Promícháme a ochutnáme.
Podle chuti můžeme jednotlivým ingrediencím trochu přidat nebo ubrat. Dresink odložíme bokem.
Na salát budeme potřebovat:
- 1 tvrdé mango
- 2 - 3 jarní cibulky
- 5 - 7 listů ledového salátu
- 1 - 2 chilli papričky
- hrst nesolených arašídů
Do velké mísy si nastřiháme, natrháme nebo nakrájíme přibližně 7 listů ledového salátu. Použít můžeme samozřejmě i salát hlávkový anebo jiné druhy.
Oloupeme mango a nahrubo ho nastrouháme na struhadle. V obchodě vybíráme mango hodně tvrdě, klidně může být vevnitř ještě nazelenalé.
Jarní cibulku si nakrájíme na asi 2-centrimetrové kusy a ty pak ještě podélně rozřízneme. Pokud cibulce zas tolik nehodlujete, snižte její množství anebo ji vynechejte úplně.
Chilli papričku, čerstvou nebo zavařenou, si rozřízneme, zbavíme ji semínek a nakrájíme na malé kousky.
Na pánvi si na sucho osmahneme nesolené arašídy, dokud nejsou dohněda a pak je vsypeme k ostatním ingrediencím.
Všechno dobře promícháme, přelijeme dresinkem a znovu pečlivě promícháme.
Tak, a je hotovo!
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
Chilli papričky používejte pokud možno ty z Thajska, jsou malé podlouhlého tvaru. Pro menší ostrost nepřidávejte do salátu semínka z papriček. Dětem papričky nedávejte vůbec.
Jako „vychytávku" můžete do salátu přidat 2 lžíce nasucho dozlatova osmahlého sušeného kokosu (ten, co se běžně používá na pečení).
Rybí omáčku (já používám značku Squid) najdete ve větších supermarketech, zdravých výživách, asijských obchodech apod. Prodávají si i mini balení pro ty z nás, kteří tuto oblíbenou asijskou ingredienci nepoužíváme příliš často.
Související články:
Mango - sladká pochoutka z tropů
Voňavý rýžový pudink - thajský recept