Dhal je zdravá a snadná pochoutka z luštěnin (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Takový dhal (také psáno dál, dal atp.) je super bašta nejen pro vegetariány. Chutný, výživný a zdravý pokrm, který by mohly ocenit i vaše děti (když vynecháte chilli).
 
Vaření sice zabere trošku více času, ale u plotny pořád stát nemusíte, můžete na delší intervaly odbíhat, zatímco se dobroutka vaří.
 
 
 
Příprava: do 10 min.
 
Vaření: cca 70 minut
 
 
 

Co budete potřebovat:

(porce pro 4 osoby)
 
  • 200 g červené čočky
  • 400 g cizrny v plechovce
  • 200 g sladkých brambor (alternativa viz tipy)
  • 400 g (1 plechovka) krájených rajčat
  • 1 větší cibuli, nadrobno nakrájenou
  • 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
  • 100 ml zeleninového bujónu
  • 2 lusky kardamomu
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 1 lžičku kurkumy
  • 1 lžičku mletého koriandru
  • 1 lžičku mletého chilli
  • 1 lžičku garam masaly
  • 100 g mraženého listového špenátu
  • 50 g mraženého hrášku (lze vynechat)
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžíce oleje
 
Ve studené vodě propláchněte čočku. Dejte do hrnce vařit vodu. Přidejte čočku a nechte vařit 15-20 minut, až je čočka měkká. Vodu slijte a dejte si čočku stranou. Zatímco se čočka vaří, oloupejte a nakrájejte si brambor, cibuli a česnek.
 
Ve větším hrnci si rozehřejte olej (na střední plamen). Mezitím si z lusků kardamonu vyndejte semínka a utlučte je v hmoždíři. Vhoďte kardamom i s kmínem na olej, vařečkou promíchejte a nechte pár vteřin smažit.
 
Přihoďte cibuli a česnek a smažte další asi 4 minuty (nezapomeňte míchat, ať se vám česnek nespálí). Přidejte rajčata, brambor a bujón a řádně prosolte. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte asi 30 min. probublávat, dokud není brambor měkký (občas promíchejte).
 
Odstavte hrnec, přidejte čočku a pak všechno nahrubo rozmačkejte. Dejte zpátky na plotnu a vařte dalších 10 min. (Mezitím si můžete do malé misky hodit všechno zbylé koření a promíchat. Také si můžete v mikrovlnce lehce rozmrazit špenát a hrášek). Pak přidejte cizrnu a koření, dobře promíchejte a přidejte hrášek se špenátem, dobře promíchejte.
 
Vařte dalších 5 minut. V případě potřeby dosolte. Podávejte s rýží, plackami čapáty,
s nánem nebo chlebem.
 
Přejeme dobrou chuť!
 
 
Tipy:
 
Pokud zrovna nemáte sladkou bramboru, můžete ji nahradit naším (obyčejným) bramborem nebo mrkví nebo obojím.
 
Pokrm je vhodný k zamrazení.
 
 
Podobné recepty:

Květákový dhal

Fazolový trojboj

Cizrnový salát s balkánským sýrem (fetou)

Marocká polévka s cizrnou

Indická polévka z červené čočky

 

VŠECHNY RECEPTY