Takový dhal (také psáno dál, dal atp.) je super bašta nejen pro vegetariány. Chutný, výživný a zdravý pokrm, který by mohly ocenit i vaše děti (když vynecháte chilli).
Vaření sice zabere trošku více času, ale u plotny pořád stát nemusíte, můžete na delší intervaly odbíhat, zatímco se dobroutka vaří.
Příprava: do 10 min.
Vaření: cca 70 minut
Co budete potřebovat:
(porce pro 4 osoby)
- 200 g červené čočky
- 400 g cizrny v plechovce
- 200 g sladkých brambor (alternativa viz tipy)
- 400 g (1 plechovka) krájených rajčat
- 1 větší cibuli, nadrobno nakrájenou
- 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
- 100 ml zeleninového bujónu
- 2 lusky kardamomu
- 1 lžičku drceného kmínu
- 1 lžičku kurkumy
- 1 lžičku mletého koriandru
- 1 lžičku mletého chilli
- 1 lžičku garam masaly
- 100 g mraženého listového špenátu
- 50 g mraženého hrášku (lze vynechat)
- sůl
- pepř
- 3 lžíce oleje
Ve studené vodě propláchněte čočku. Dejte do hrnce vařit vodu. Přidejte čočku a nechte vařit 15-20 minut, až je čočka měkká. Vodu slijte a dejte si čočku stranou. Zatímco se čočka vaří, oloupejte a nakrájejte si brambor, cibuli a česnek.
Ve větším hrnci si rozehřejte olej (na střední plamen). Mezitím si z lusků kardamonu vyndejte semínka a utlučte je v hmoždíři. Vhoďte kardamom i s kmínem na olej, vařečkou promíchejte a nechte pár vteřin smažit.
Přihoďte cibuli a česnek a smažte další asi 4 minuty (nezapomeňte míchat, ať se vám česnek nespálí). Přidejte rajčata, brambor a bujón a řádně prosolte. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte asi 30 min. probublávat, dokud není brambor měkký (občas promíchejte).
Odstavte hrnec, přidejte čočku a pak všechno nahrubo rozmačkejte. Dejte zpátky na plotnu a vařte dalších 10 min. (Mezitím si můžete do malé misky hodit všechno zbylé koření a promíchat. Také si můžete v mikrovlnce lehce rozmrazit špenát a hrášek). Pak přidejte cizrnu a koření, dobře promíchejte a přidejte hrášek se špenátem, dobře promíchejte.
Vařte dalších 5 minut. V případě potřeby dosolte. Podávejte s rýží, plackami čapáty,
s nánem nebo chlebem.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
Pokud zrovna nemáte sladkou bramboru, můžete ji nahradit naším (obyčejným) bramborem nebo mrkví nebo obojím.
Pokrm je vhodný k zamrazení.
Podobné recepty:
Cizrnový salát s balkánským sýrem (fetou)
Indická polévka z červené čočky