Jediná slovenská postupující a zároveň nová národní jednička Dominika Cibulková. (AP/SITA)
Jediná slovenská postupující a zároveň nová národní jednička Dominika Cibulková. (AP/SITA)
První grandslam roku, Australian Open, se v pondělí přehoupl z kvalifikačních kol do hlavního programu. Za námi je polovina první fáze singlů. Někomu se dařilo, někomu ne a někdo na svou příležitost teprve čeká...

Muži

Zatím jediným postupujícím z našich mužů je Tomáš Berdych(CZE), který v prvním kole splnil povinnost, když porazil „noname“ Itala Crugnolu, 237. hráča ATP, 6-4, 6-0 a 6-2. V druhé fázi nastoupí proti Kohlschreiberovi(GER). S Němcem má Tomáš pozitivní bilanci 4:1, ale právě v posledním zápase v Montrealu v roce 2009 byl lepší Kohlschreiber.

Ze singlové části tenistů vypadli z našich Lukáš Lacko(SVK), který podlehl turnajové dvojce  Federerovi(SUI) 1-6, 1-6, 3-6. A obdobným způsobem nestačil Jan Hájek(CZE) na nasazeného číslo osm Roddicka(USA) 1-6, 2-6, 2-6.

Zítra budou dohrávat první kolo:
Štěpánek(CZE) s Gremelmayrem(GER);
Hernych(CZE) s Istominem(UZB);
Beck(SVK) s pátým nasazeným Murrayem(GBR);

Celý turnajový pavouk mužů zde.

Ženy

Barbora Záhlavová Strýcová(CZE) nadělila sedmnácté nasazené Francouzce Rezaiové kanára a zdolala ji 6-0, 3-6, 7-5. V dalším zápase se Barbora utká s domácí hráčkou, přemožitelkou Zuzany Onráškové, Jelenou Dokičovou.

V české dvojhře se proti sobě postavily Sandra Záhlavová a Renáta Voráčová. Úspěšnější byla první jmenovaná, když vyhrála 6-3, 6-1. Ve druhém kole to Sandra nebude mít lehké, bude na ni čekat bývalá světová jednička a turnajová čtyřka v jedné osobě Venus Williamsová.

Andrea Hlaváčková(CZE) vyřadila Rakušanku Patricii Mayr-Achleitnerovou 7-5, 6-4 a v dalším utkání narazí na turnajovou osmičku Azarenkaovou(RUS).

Nasazená číslo 29, Dominika Cibulková(SVK), vyhrála nad Němkou Kerberovou 6-2, 6-7, 6-4. Ve druhém kole si zahraje proti Italce Briantiové. Toto vítězství ji přineslo i post nové slovenské jedničky.

Ze singlové části tenistek vypadly naše:

Daniela Hantuchová(SVK), kterou zdolala Ruska Kuliková 7-6, 3-6, 9-7;
Zuzana Ondrášková(CZE), která nestačila na Jelenu Dokičovou(AUS) 3-6, 2-6;
Lucie Hradecká(CZE), která podlehla Albertě Briantiové(ITA) 4-6, 5-7;
I přes první vlaštovku nestačila Magdaléna Rybáriková(SVK) na turnajovou dvacítku Kanepiovou(EST) 6-2, 6-4, 6-3.


Zítra budou dohrávat první kolo:

Kvitová(CZE) s Peersovou(AUS);
Benešová(CZE) s Medina Garriguesovou(ESP);
Šafářová(CZE) se Zhangovou(CHN);
Zakopalová(CZE) s Oudinovou(USA).


Celý turnajový pavouk žen zde.
 

Čtěte také: