Piškotová roláda s čokoládovým krémem. (Velká Epocha)
Piškotová roláda s čokoládovým krémem. (Velká Epocha)

Pokud připravujete oslavu nebo čekáte hosty, nemusí to být vždy zákusky nebo dort, kterým je pohostíte. Máme pro vás domácí piškotovou roládu, která se může povést i nezkušeným pekařkám.

 

 Potřebujete:

  • 5 celých vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 220 g polohrubé mouky
  • špetka soli

 

 Krém kakaový - čokoládový:

(tzv. nastavovaný)

  • 0,250 l mléka
  • dvě lžíce hrubé mouky
  • čokoláda na vaření nebo kakao
  • 1/2 másla s trochou cukru - utřít

 

Příprava náplně:

Z mléka a mouky uvaříme kašičku, do které nalámeme necelou čokoládu na vaření anebo přidáme kakao. Necháme vychladnout.

Mezitím z vajec, cukru a mouky se špetkou soli ušleháme piškotové těsto a dáme péci do mírné trouby. Hlídáme, aby se nepřipálila, protože bude brzy hotová.

Zatímco se roláda peče, můžeme dokončit krém. Utřeme máslo s trochou cukru a do něho postupně přidáváme kašičku, až vymícháme hladký krém.

Po upečení ještě horkou roládu srolujeme na vále a zase rozložíme. Těsto si zapamatuje svůj svinutý tvar. Vychladlou roládu plníme krémem zevnitř a po sbalení i zvenčí. Na vnější vrstvu krému můžeme vidličkou udělat ozdobné vlnky. Dáme vychladit.

Po vychlazení nakrájíme roládu na kolečka a podáváme překvapeným hostům.

 

Přejeme dobrou chuť!

 

Tip:

Roládu můžete místo krému naplnit rybízovou zavařeninou, která s piškotem tvoří pikantní kontrast.

 

Vyzkoušejte také:
 
 
 
 
 

 

VŠECHNY  RECEPTY