Pokud připravujete oslavu nebo čekáte hosty, nemusí to být vždy zákusky nebo dort, kterým je pohostíte. Máme pro vás domácí piškotovou roládu, která se může povést i nezkušeným pekařkám.
Potřebujete:
- 5 celých vajec
- 200 g cukru krupice
- 220 g polohrubé mouky
- špetka soli
Krém kakaový - čokoládový:
(tzv. nastavovaný)
- 0,250 l mléka
- dvě lžíce hrubé mouky
- čokoláda na vaření nebo kakao
- 1/2 másla s trochou cukru - utřít
Příprava náplně:
Z mléka a mouky uvaříme kašičku, do které nalámeme necelou čokoládu na vaření anebo přidáme kakao. Necháme vychladnout.
Mezitím z vajec, cukru a mouky se špetkou soli ušleháme piškotové těsto a dáme péci do mírné trouby. Hlídáme, aby se nepřipálila, protože bude brzy hotová.
Zatímco se roláda peče, můžeme dokončit krém. Utřeme máslo s trochou cukru a do něho postupně přidáváme kašičku, až vymícháme hladký krém.
Po upečení ještě horkou roládu srolujeme na vále a zase rozložíme. Těsto si zapamatuje svůj svinutý tvar. Vychladlou roládu plníme krémem zevnitř a po sbalení i zvenčí. Na vnější vrstvu krému můžeme vidličkou udělat ozdobné vlnky. Dáme vychladit.
Po vychlazení nakrájíme roládu na kolečka a podáváme překvapeným hostům.
Přejeme dobrou chuť!
Tip:
Roládu můžete místo krému naplnit rybízovou zavařeninou, která s piškotem tvoří pikantní kontrast.