Řepa, bavíme-li se o té červené, nabízí širokou škálu možnosti servírování a zároveň i výbornou nutriční hodnotu. Dá se jíst syrová, nakládaná, uvařená v páře, vařená nebo osmažená samotná či v kombinaci s jinou zeleninou. Skvěle chutná nakrájená na kousky do salátu a pečením získá příjemně štiplavou sladkou chuť.
Vlastnosti červené řepy z ní dělají „superjídlo" s vysokým obsahem folátů (vitamínu M), což znamená, že vám pomůže vypadat a cítit se mladě, jelikož foláty jsou nutné při tvorbě a udržování nových buněk. Předchází také vrozeným vadám novorozenců, protože jsou nezbytné pro normální růst tkání.
Řepa je bohatá na pektin, rozpustnou vlákninu, která váže toxiny, těžké kovy a nadbytečné hormony a odplavuje je z těla ven, takže se zpětně nevstřebají.
V neposlední řadě je tato zelenina známá vynikajícími účinky na srdce. Červená řepa svými protizánětlivými složkami pomáhá bránit se proti srdečním chorobám a snižovat hladinu LDL („špatného" cholesterolu).