Na ukázce je starší žena, která, jak se zdá, drží něco u ucha a zároveň hovoří. (screenshot z Youtube.com)
Na ukázce je starší žena, která, jak se zdá, drží něco u ucha a zároveň hovoří. (screenshot z Youtube.com)

Irský filmař objevil ženu, která, jak se zdá, používá mobilní telefon, a to ve filmu Charlieho Chaplina z roku 1928, a nahrál klip a svou analýzu na server YouTube.

George Clarke z Belfastu uvedl klip z Chaplinova Cirkusu na populární stránce pro sdílení videa a během pár dní získal návštěvnost přes 1,5 milionu.

„Promítnul jsem tu ukázku asi 100 lidem na filmovém festivalu, který pořádám tady v Belfastu a nikdo mi nebyl schopný poskytnout vysvětlení," řekl Clarke a dodává, že sám více než rok procházel celý film.

Clarke objevil stopáž, když se díval na archivní záběry, které byly nedávno vydány.

Na ukázce je starší žena, která, jak se zdá, drží něco u ucha a zároveň hovoří. Větší část tohoto „přístroje" je zakrytý její rukou, ale vypadá to, jako by volala mobilním telefonem.

„Jediný závěr, ke kterému mohu dospět, a který se může zdá mnoha lidem absurdní, je, že je to někdo, kdo cestuje časem," uvedl.

„Žena ...která volá mobilním telefonem," dodal Clarke. „Je to velmi zvláštní. To nevysvětlíte."

Z přístroje nevychází ani žádné antény, žádné viditelné dráty, doplnil.

Nejvýše hodnocený komentář na YouTube dodává, že tento „mobil" by mohlo být spíše naslouchátko Siemens z roku 1924 než telefon.

Raná naslouchátka obecně vyžadovala, aby uživatel umístil zařízení na ucho. Na webových stránkách společnosti Siemens lze vidět muže, který drží jedno z prvních naslouchátek, které vypadá skoro stejně jako mobilní telefon.

Video si můžete prohlédnout na http://www.youtube.com/watch?v=Y6a4T2tJaSU (záběr hovořící ženy začína na 2:50).

Article in English