Kruti filety se zampiony
Krůtí filety se žampionovou omáčkou. Místo krůtího lze použít kuřecí maso (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Malý kulinářský zázrak lze vytvořit i z pár základních ingrediencí. Důkazem je tento recept. Maso zůstává pěkně šťavnaté a houby v bujónu jemné. Místo krůtího můžete použít i kuřecí maso. Příprava je rychlá a jednoduchá.

Jestli máte doma partnera, který odmítá jíst vaše speciality a je zásadně na českou klasiku, tohle mu určitě chutnat bude...

 

 

Příprava: do 10 min.

Smažení: do 25 min.

 

 

Co budete potřebovat:

(porce pro 2 osoby)

  • 120 g žampionů, nakrájených na pásky
  • 2 krůtí filety (200 – 250g)
  • 2 lžíce mouky
  • 1 stroužek česneku, nakrájený na tenounké plátečky
  • 1 kuřecí bujón
  • 1 lžíci másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku petržel. natě, drobounce nakrájené
  • sůl

Mouku smíchejte s 2 špetkami soli a česnekem. Vysypte na talíř a obalte v ní filety.

Na pánvi si roztopte máslo a smažte krůtí maso na střední plamen, asi 5 minut z každé strany.

Filety přendejte do menšího hrnce s pokličkou, aby nevychladly. Přilijte na pánev olej a vhoďte žampióny. Za občasného promíchání smažte, až jsou měkké (cca 8 min).

V 200 ml horké vody rozmíchejte bujón s petrželovou natí. Přilijte k houbám a za stálého míchání vařte asi 3 minuty, až tekutina trochu zhoustne (můžete přidat trochu mouky).

Připravte filety s přílohou na teplý talíř a polijte žampionovou omáčkou. Nahoru můžete pro ozdobu přidat petrželovou nať.

Podávejte s vaší oblíbenou přílohou – rýží, těstovinami nebo bramborem.

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

Pro (c)hutnější omáčku přidejte k houbám po odstavení z plotny pár lžic tučné zakysané smetany (aspoň 15 %) a promíchejte.

Jestli nemáte čerstvou petrželovou nať, můžete použít sušenou, popř. provensálské koření.

 

Vyzkoušejte také:

Vepřové kotlety na víně a fenyklu

Hovězí na thajský způsob (s houbami a ústřicovou omáčkou)

Famózní francouzská cibulačka

Salát s hruškami, vlašskými ořechy a sýrem

 

VŠECHNY RECEPTY