Letní tuňákový salát
Letní tuňákový salát chutná nejenom v létě, ovšem čerstvé, neskleníkové ingredience jsou ty nejlepší. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Velmi chutný salát s dresinkem inspirovaný oblíbeným salade nicoise (čti salat nikuaz). Nejlepší je právě v létě, když jsou všechny ingredience čerstvé. Pokud je navíc máte z vlastní zahrádky a bio, nemůže být nic lepšího.


Příprava: 30 min. (i s chladnutím)

 

 

 

 

 

Co budete potřebovat:

(porce pro 4 osoby)

  • 1 hlávku salátu
  • 2 plechovky kvalitního tuňáka (ne drcený)
  • 3 rajčata, nakrájená na čtvrtky
  • 1 lžíci kaparů
  • 2 vejce (natvrdo uvařená)
  • 5 malých raných brambor
  • 200 g čerstvých fazolových lusků
  • 1 velkou lžíci černých oliv

Dresink:

  • 1 lžičku francouzské hořčice
  • 2 lžíce octu balsamico
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička medu
  • ½ lžičky provensálského koření


Nakrájejte si brambory podélně na čtvrtky nebo půlky (podle velikosti) a dejte je vařit, až jsou měkké (pozor, nepřevařit!). Mezitím si uvařte natvrdo vejce a nakrájejte je na čtvrtky. Také si v horké vodě povařte (stačí 2-3 min.) na polovinu nakrájené lusky zbavené stopek. Pak lusky přelijte studenou vodou a nechte odkapat a vychladnout. Nechte uvařené brambory vychladnout také a polijte je 2 lžícemi dresinku (který vyrobíte smícháním výše uvedených ingrediencí).

Omyjte salát, roztrhejte listy na menší kusy a vložte je do velké mísy. Slijte olej zkonzervy tuňáka, maso vložte do mísy a vidličkou ho rozdrťte na malé kousky. Přidejte rajčata, olivy, brambory, lusky, olivy a kapary a polijte několika lžícemi dresinku. Dobře promíchejte a můžete podávat.

Přejeme dobrou chuť!



Podobné recepty: 

Rychlý losos s bramborovo-rajčatovým salátem

Zeleninový závin po indicku

 

VŠECHNY RECEPTY