Pravé řecké tzatziki
Řecké tzatziki (čti caciky) je skvělým doplňkem ke grilovaným a výrazným masům (Ondřej Horecký/Velká Epocha)


Tzatziki (řecky) nebo cacik (turecky) je známý předkrm (nebo omáčka, chcete-li) z Řecka a Turecka. Podává se s výrazným grilovaným masem nebo zeleninou a naprosto vynikající je v kombinaci s grilovanými či smaženými chorizo burgery, karbanátky nebo čebavčiči. 


Dá se ale také použít všude tam, kde byste sáhli po majonéze nebo tatarce. My vám přinášíme recept na snadné, chutné a autentické tzatziki.


Příprava: 10 min. plus vychladnutí

 

Co budete potřebovat.

  • 2 lžíce oliv. oleje
  • 1 lžičku vinného octa
  • 1 stroužek česneku, rozdrceného
  • 175 g řeckého jogurtu (popř. tučného 10%-ního)
  • 5 cm okurky, oloupané a nahrubo nastrouhané
  • 4 čerstvé listy máty, nakrájené nadrobno (popř. půl lžičky sušené máty)
  • sůl

V menší míse si vidličkou rozmíchejte olej, ocet a česnek. Přidejte jogurt a pečlivě vše znovu promíchejte.

Přidejte okurek, sůl a nasekanou mátu a opět dobře promíchejte.

Podávejte vychlazené.

Tip: 
Pokud milujete kopr, neváhejte ho do omáčky přidat také.

 

Podobné recepty:

Lilek s jogurtem po indicku

Tvarohová pomazánka s nivou

Hummus s červenou řepou

Cizrnový salát s fetou

 

VŠECHNY RECEPTY