Řecká omeleta
Omeleta se špenátem a rajčaty (Flickr.com)

Existuje nepřeberné množství omelet v různých národních i krajových variantách. Oblíbenost omelet spočívá v jejich sytosti a jednoduché a rychlé přípravě. My vám přinášíme tři zeleninové verze omelet, jednu jihoafrickou, jednu řeckou a jednu moji.

 

 

 

 

 

 

Jihoafrická omeleta


pro 1 osobu

Rozšlehejte si vajíčka v misce a nakrájejte rajče a zelenou papriku na malé kousky. Zeleninu vhoďte do misky a promíchejte s vajíčky. Osolte a opepřete podle chuti. Nalijte vše do rozehřáté pánve a smažte, dokud není spodní vrstva hotová. Pak omeletu převraťte na druhou stranu, popř. pánev přikryjte pokličkou, aby se udělala i vrchní část nebo ji dejte na pár minut pod gril.


Petrželová omeleta


Zajímavá, jemně nasládlá varianta, vynikající se sladkou čili omáčkou.

pro 1 osobu

  • 2 vejce
  • 2-3 lžíce najemno nastrouhaného petržele
  • sůl, pepř, olej

Rozmíchejte vajíčka, přidejte petržel, znovu promíchejte a nalijte na roztopenou pánev. Smažte, dokud není spodní strana mírně dohněda a obraťte.

Omeleta s brokolicí a žampiony
Omeleta s brokolicí a žampiony (Ondřej Horecký)

 

Řecká omeleta


pro 2-3 osoby

  • 5 vajec
  • menší hrst nakrájeného petržele
  • 1 lžíce olivového oleje
  • půl větší červené cibule, nakrájené na cca 4 díly
  • 2 střední rajčata, nakrájená na velké díly
  • menší hrst černých oliv
  • 50g sýru feta (popř. balkánského sýru), rozdrceného
  • sůl, pepř


Vejce rozmíchejte v míse společně s petrželem, pepřem a solí (dle chuti). V pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte olej a na velkém plameni osmahněte kusy cibule, dokud nezačnou po okrajích hnědnout (asi 4 minuty). Přidejte kusy rajčat, olivy a smažte asi dvě minuty, dokud nezačnou rajčata měknout.

Snižte plamen na polovinu a vlijte vejce. Jemně je asi dvě minuty míchejte, dokud nejsou z poloviny udělaná (místy ještě tekutá). Posypte fetou a dejte pánev pod rozehřátý gril na cca 4 minuty, dokud není omeleta dozlatova, popř. přikryjte pánev poličkou, dokud nejsou všechny vejce v pevném stavu.

Servírujte přímo z pánve.

Další oblíbené druhy zelenin, které si přidávají do omelet jsou: cuketa, hřiby, vařené brambory, brokolice, čerstvý špenát, bazalka aj. bylinky atd. 



Přejeme dobrou chuť!

 

Vyzkoušejte také:

Korejské cuketové lívance

Lívance s rybízovou pěnou

Jahodová omeleta

Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty

Slaný cuketový koláč

Prkénková večeře

 

VŠECHNY RECEPTY