20100306_autosalon_kia
2010 Kia Forte. (Se svolením Kia Motors)

„Kia je hrdá na své vysoce kvalitní zpracování, inovativní design, technologii, moderní funkce a nenapodobitelnou hodnotu,“ říká mluvčí společnosti.

Ten citát má opravdu něco do sebe. Forte, což znamená „extra síla“, je opravdový průlom v oblasti sedanů. Byl jsem překvapen jeho prostorností i základním vybavením, které zahrnuje Bluetooth, Satelitní rádio Sirius, konektor pro téměř jakýkoliv typ MP3, to vše zabalené v prvotřídním obalu, pod jehož kapotou hřmí dvoulitrový, čtyřválcový motor, jenž umožní prohánět se městem při spotřebě 9,41 litrů na 100 km a na dálnici za necelých sedm litrů.

V základní výbavě jsou i bezpečnostní prvky, čítající šest airbagů, elektronickou kontrolu stability, pokročilý systém kontroly trakce nebo ABS. Všechny tyhle funkce přišly v zuřivé plískanici cestou z Dallasu do Texasu zatraceně vhod. Sousední obce na severu a západě byly pokryty sněhem a kolem cesty se tyčily vysoké závěje.

Forte se však s počasím vypořádal bravurně. Na vyhřívaném sedadle jsem si připadal jak topinka v toustovači.

Když konečně vykouklo sluníčko, stačilo jen otevřít střešní okýnko a nechat se hýčkat slunečními paprsky a čerstvým vzduchem, který proudil dovnitř.

Co se mi ale na Forte líbilo nejvíc, byla výjimečná prostornost interiéru. Bylo tu víc místa na hlavu, ramena i na nohy, než v libovolné káře z trojlístku Civic, Toyota Corolla a Mazda 3, které jsem testoval před ním. Šesticestné nastavitelné sedadlo řidiče a k tomu teleskopický, naklonitelný volant pohodlí jenom násobí.

Kia dodává všechny své produkty se zárukou na 10 let, resp. Na 100.000 mil. Plně vybavené Forte, které jsem měl k dispozici, by mělo stát okolo 19 290 dolarů.

Paul Mainer, generální ředitel jednoho z nejnovějších dealerství Kia - Kia Moritz, situovaného ve městě Hurst v Texasu, byl radostí bez sebe, když jsem chtěl ukázat nový showroom a servisní středisko.

„Forte je jedním z našich nejžádanějších kousků,“ řekl s hrdostí člověka, který právě chytil 15tikilovou štiku.

„Kia nám dodává spoustu automobilů a my je bereme, protože jsou kvalitní a nestojí moc peněz, takže se jich vždy hodně prodá. A pan Moritz je stále v terénu a dbá na úroveň prodejců a zákaznický servis, aby se ujistil, že naše výrobky a služby splňují ty nejvyšší standardy.“

Když jsem se ho zeptal, jestli cena, za kterou mi Forte nabízel, je ta nejnižší, na kterou lze klesnout, usmál se a řekl, že nic není vytesáno do kamene.

Sloupky o autech, které píše Durhl Caussey, mají své fanoušky po celém světě. Autor je k zastižení na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

Article in English