Rajská jablíčka po provensálsku. Lekl jsem se té spousty česneku - píše Jaroslav Seifert. (Zdenka Danková/ Velká Epocha)
Rajská jablíčka po provensálsku. „Lekl jsem se té spousty česneku,“ píše Jaroslav Seifert. (Zdenka Danková/ Velká Epocha)

Období cuket a rajčat pomalu končí. Pokud máte za oknem ještě na dozrání rajská jablíčka, můžete si je udělat podle dávného receptu, který si čeští umělci přivezli ze slunné Francie.

Jednou, když šel básník Jaroslav Seifert navštívit svého přítele, malíře  Jana Zrzavého, zastihl jej právě uprostřed kuchtění.

„Při jedné z návštěv zavanula na mě silná a příjemná vůně z kuchyně. Neznámá vůně neznámého jídla,“ vzpomíná J. Seifert ve své knize Všechny krásy světa.

Nakonec dostal od malíře tak prostý recept, který si ani nemusel zapisovat.

„… Musím vám říci, jak se dělají ta jablíčka. Ne psát si nic nemusíte, je to jednoduché,“ prozradil Jan Zrzavý.

 

Co budete potřebovat:

  • asi 7 hodně zralých rajských jablíček
  • dvě větší palice česneku
  • olej

Na dno většího kastrolu naskládáte rajská jablíčka a bohatě je zalijete olejem. Pak nakrájíte na drobné plátky stroužky česneku z obou palic, naházíte je na jablíčka a dusíte, až jsou jablíčka úplně měkká.


„Lekl jsem se té spousty česneku,“ píše Jaroslav Seifert.

„Ne, to není moc!“ odtušil Jan Zrzavý.

„Ten česnek se promění v tu příjemnou vůni, která vás tak překvapila.“

 

Přílohu – rýži, brambory, chléb – si můžete zvolit sami. Anebo jen tak.

Vyzkoušejte recept a napište nám, jak se vám vedlo a jak vám to vonělo. A chutnalo.

 

Přejeme dobrou chuť!

 

Podobné recepty:

Zapékaný lilek s rajčaty a sýrem

Zapékané kapustičky se šunkou a rajčaty

Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty

Zapékaná rajčata s fetou (balkánským sýrem)

Gazpacho – oblíbená španělská polévka

 

VŠECHNY RECEPTY