Flapjack - ovesná pochoutka. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Flapjack - ovesná pochoutka. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Tento recept je až neskutečně snadný a rychlý a přitom tak dobrý a zdravý. Co je to flapjack (čti flapdžek)? Je to oblíbená anglická pochoutka, u nás bychom ho mohli nazvat něčím jako ovesný řez. Jsou to vlastně ovesné vločky smíchané s máslem a cukrem - k tomu pár dalších ingrediencí - zapečené v troubě.

Flapjacky mohou být i výživným a zdravým zákuskem na cesty nebo dětem do školy. Uvidíte, že budou každému chutnat, a vám přitom zabere příprava jen pár minut.

 
Čas přípravy: 7 minut
 
Pečení: 30 minut

 

 

Co budete potřebovat

(porce pro celou rodinu)

  • 250 g másla
  • 120 g třtinového cukru (demerara)
  • 8 lžic medu
  • 500 g jemných ovesných vloček
  • 80 g rozinek
  • špetka soli

Zapněte troubu na 180 C. Mezitím v hrnci na nízké teplotě roztopte máslo s cukrem, medem a solí. Občas promíchejte, dokud se máslo a cukr neroztopí. Vhoďte vločky a rozinky do hrnce. Dobře všechno promíchejte, až jsou vločky plně pokryty roztopeným máslem.

Směs vyprázdněte do pečící nádoby o velikosti 20x20 cm. Rozetřete po celé ploše na tloušťku 2 - 3 cm, udusejte a dejte do trouby. Pečte v předehřáté troubě asi 30 min., dokud není flapjack dozlatova.

Po vytažení rozkrájejte hned na čtverce o velikosti asi 2,5 cm x 2,5 cm (namočte si nůž, když se bude lepit). Nechte flapjack vychladnout než ho vyndáte z pečící nádoby.

POZOR!!! Flapjack se bude zdát po vytažení z trouby měkký, ale nevracejte ho do trouby, on v procesu chladnutí o poznání ztvrdne. Konečný výtvor se vám bude trochu drolit, ale to k tomu patří. Flapjack bez drobků je jako člověk bez soucitu - patří k sobě.

Flapjack - ovesná pochoutka. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Flapjack - ovesná pochoutka. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Tipy:

Pokud jste sám/sama, můžete si udělat poloviční porci tak, že použijete u všeho poloviční dávky.

Jestli seženete tmavý třtinový cukr s měkkými krystaly (nepleťte si s demerarou), zkuste použít ten. Má výraznou chuť a zajímavě flapjack obohatí. Můžete ale použít i obyčejný krystal cukr, pokud neseženete ani jeden z uvedených.

Většina ovesných vloček u nás je hodně hutných, zkuste najít v obchodě tzv. jemné (jsou menší a líp rozdrcené).

Použil jsem sníženou dávku cukru, protože nemám rád nadměrně sladká jídla (většinou dávám poloviční dávky), původní receptura uváděla 200 g. Po promíchání vloček v hrnci směs ochutnejte a když se vám to bude zdát málo sladké, přidejte si medu.

Dodržte stanovenou teplotu 180 C, aby byl flapjack rovnoměrně propečený. Takto ho budete mít křupavý nahoře, ale měkčí uvnitř. Zkuste si ho udělat poprvé na stanovených 30 min. a jestli se vám bude zdát měkký (tvrdý), pak příště prodlužte (zkraťte) dobu o pět minut. Budete zřejmě potřebovat pár pokusů, než přijdete na tu vaši nejoblíbenější rodinnou konzistenci.

Kromě rozinek můžete přidat i krájené ořechy různého druhu a vytvořit si tak svoje vlastní kvalitní musli „tyčinky". Také si můžete flapjack na závěr polít čokoládou na vaření.

 

Přejeme dobrou chuť a nezapomeňte nám napsat, jak se vám recept povedl.

 

Podobné recepty:

Zázvorové koláčky ze špaldy (cookies)

Lívance s rybízovou pěnou

Jednoduchá bábovka ze šlehačky

Bramborové placky s mákem - patenty

Čokoládová buchta z červené řepy

 

VŠECHNY  RECEPTY