Jak jsem potkal Cinany, o kulture a zvycich Cinanu, cinska kuchyne, cinske recepty
Ilustr. foto: Karen Lin/Flickr.com

„Čínský švédský stůl“

Pozve-li vás Číňan na oběd, na stole se nezřídka objeví více druhů upravené zeleniny, masa a jako příloha rýže nebo špagety. Jde o obdobu známého „švédského stolu“, kdy si hosté mohou na talíř nabírat různě upravená jídla. Ta čínská mohou být chuťově i zcela odlišná od našich zvyklostí, přesto jsou výborná. Návštěvou v čínské restauraci si tento zážitek můžete dopřát jen zčásti – nikdy nedostanete tolik jídel a neochutnáte tolik rozmanitých chutí současně.

Je libo smažené okurky, nakládané švestky...

Smažením Číňané zpracovávají i pro nás netradiční druhy zeleniny. Tak jsem např. poprvé ochutnal smažené okurky. Protože šlo o krátké osmahnutí nakrájené okurky, ta zůstala spíše syrová. Byla dobrá a já dodnes tento způsob přípravy u okurek využívám.

Číňané umějí zeleninu velmi zajímavě naložit. Výborně chutná např. kyselo-slané zelí, které je obdobou našeho kysaného zelí. Švestkám, nakládaným ve slaném nálevu, jsem zatím na chuť nepřišel.

Opravdu v Evropě jíte jogurty a sladkosti?

Delikatesní omáčky a přílohy k rýži a špagetám - Made in China

Hned první recept využívá výše zmíněné smažené okurky. Připomínáme, že se jedná o autentické recepty, pocházející od českých a slovenských Číňanů. Přejeme dobrou chuť.

No. 1

2 okurky (pokrájené na čtvrtky)

2 česneky (rozdrcené paličkou)

2 kostky tofu (ideálně sušené, koupené v čínských příp. vietnamských potravinách, lze je nahradit i běžným tofu, pokrájeným na menší kousky)

čínské koření

Do horkého oleje nasypeme špetku soli a čínského koření. Přidáme okurky a rozmačkaný česnek. Chvíli dusíme. Potom přidáme malé kousky tofu a podusíme.

No. 2

¼ kořen zázvoru (pokrájený na maličké kousky)

čínské koření

2 stroučky česneky (rozdrcené paličkou)

¼ póru (jen bílá část, krájená na malá kolečka)

2 sáčky hub (např. „Jidášovo ucho“)

1 čínské zelí

sójová omáčka

černý pepř (mletý)

Do horkého oleje nasypeme trošku čínského koření, zázvor, rozmačkaný česnek a pórek. Přidáme houby a všechno spolu dusíme. Postupně přidáme čínské zelí, trochu sójové omáčky a mletého černého pepře. Podusíme.

Oba recepty podáváme s těstovinami nebo rýží.

O Číňanech se říká, že snědí všechno, ale z jejich pohledu jsou to Evropané, kteří snědí všechno. Evropané jedí nejen slané, kyselé a pálivé, ale také sladká jídla a mléčné výrobky, tedy něco, co by se dospělý v Číně jíst styděl, protože je to vyhrazeno dětem (stejně jako sladkosti).

Jednu Číňanku např. po příjezdu do Evropy rozesmálo, když viděla dospělého muže jíst ke svačině sladký jogurt. To je něco, co v Číně svačí jen děti. Aby si skutečně ověřila, co jsou Evropané schopni sníst, schválně koupila a všem nabízela sladké bonbóny, s tázavým pohledem: opravdu si je vezmou a budou je jíst? V Číně něco nepředstavitelného. Ujídat dětem bonbóny a sladkosti? To přece dospělí nedělají. I z tohoto důvodu v čínských domácnostech jen výjimečně naleznete trouby na pečení. Pokud má Číňan chuť na sladké, jde do obchodu, kde si většinou koupí sušenky. V Evropě si ale čínští přistěhovalci rychle zvykají. Když přijdou na návštěvu, kde jim v rámci svátků nabídnete množství pečených buchet, zákusků a cukroví, rádi ochutnají. Jen zpočátku nebudou věřit, že takové dobré a krásné sladkosti někdo vyrobil doma.

Populární instantní polévky

Oblíbeným čínským jídlem je opravdu vydatná hustá polévka ze zeleniny, nudlí a masa. Ani zde se neuplatní český vtip na čínskou dietu – polévky kolik chceš, ale jíst jen hůlkami - protože polévka se skutečně hůlkami jí. Hustý obsah se z ní vybere a zbytek se prostě vypije.

Ještě krátce o instantních „čínských“ nudlových polévkách (vyráběných ve Vietnamu, případně v Thajsku), které mnozí berou jako jednoduchou, rychlou a levnou alternativu svačiny nebo oběda. O nich se jedna z Číňanek (snad s trochou nadsázky) vyjádřila, že Číňan by něco takového vůbec nejedl a hned by je hodil za hlavu.

 

Přečtěte si:

Jak jsem potkal Číňany - část 2.

8 nejoblíbenějších čínských jídel

Čínské speciality - badyán a mramorovaná vejce

Ryba na páře po čínsku

 

VŠECHNY RECEPTY