Ricotta je oblíbenou přísadou, často užívanou při přípravě italských lasagne a zákusků. Je nízkotučná a má lehce nasládlou chuť. Vyzkoušejte následující recept na ricottový koláč, oslazený medem nebo javorovým sirupem. Je to jednoduché, přírodní a snadné na přípravu.
Doba přípravy: 30 minut na 4 porce
Přísady pro medové ricottové koláčky:
- 250 g riccotového sýru
- 4 vaječné bílky
- 60 ml medu
- 30 ml krájených mandlí
- 4 nakrájené jahody
Přísady pro javorové ricottové koláčky:
- 250 g riccotového sýru
- 4 vaječné bílky
- 60 ml javorového sirupu
- 30 ml krájených pekanových ořechů
- 4 nakrájené banány
Návod:
Předehřejte troubu na 180 °C. Všechny přísady by ideálně měly mít pokojovou teplotu.
Vymažte máslem čtyři formy a rovnoměrně je vysypejte je cukrem. Dejte ricottu a med (nebo javorový syrup) do mísy a míchejte, dokud nebude směs vláčná a krémová.
Do další mísy vložte vaječný bílek a našlehejte jej metličkou, dokud nebude téměř tuhý. Vmíchejte našlehaný bílek do ricottové směsi a dobře směs promíchejte. Směs nalijte do forem a pečte 20 až 25 minut dozlatova.
Vyndejte z trouby a nechte několik minut zchladnout, než budete koláčky servírovat na talíř.
Sladké ricottové koláčky ozdobte mandlemi, jahodami a pokapejte medem. Na javorové ricottové koláčky dejte pekanové ořechy a banánové plátky a povrch pokapejte javorovým sirupem.
Vyzkoušejte také:
Voňavý rýžový pudink - thajský recept