EXOTA OLOMOUC 2007, Mezinárodní výstava exotického ptactva, papousci, kanari
Fotografie Ary velké z výstavy Exota Olomouc 2005. (foto: novaexota.cz)

Od 12. do 14. října 2007 se bude konat mezinárodní výstava exotického ptactva Exota Olomouc. Výstava, kterou pořádá Český svaz chovatelů Olomouc, zaplní všechny pavilony výstaviště Flora.

Mgr. Jan Sojka, manažer výstavy, pro Velkou Epochu uvedl:

"Exota Olomouc patří mezi největší výstavy v Evropě. Během tří dnů ji navštíví patnáct až dvacet tisíc návštěvníků.
Prezentují se zde jak domácí, tak zahraniční chovatelé; letos přijedou chovatelé jak z České republiky, tak z Polska, Belgie, Itálie či Německa.

Tato výstava nepřitahuje pozornost pouze chovatelů samotných, ale i široké veřejnosti. Letošní ročník především nabídne největší přehlídku papoušků v Evropě, představí jich 200 druhů (z existujících 350 druhů).

Výstava se bude skládat ze dvou částí, části prezentační a části soutěžní, které bude vyhrazen celý jeden pavilon.

Návštěvníci si budou moci také zakoupit nejen různé druhy krmiv či literatury, ale také některé z vystavovaných druhů ptactva. Pro případné zájemce bude připravena i poradna."

A jak vidí budoucnost Exoty Olomouc její manažer?

"Vždycky je co zlepšovat," odpovídá s úsměvem. "Můžeme však slíbit, že pokaždé bude na návštěvníky čekat nějaká ta novinka či překvapení, které výstavu ještě vylepší."

Něco málo z historie výstavy

Je to již přes třicet let od doby, kdy se poprvé otevřely brány pro návštěvníky výstavy exotického ptactva Exota Olomouc. Hlavními pořadateli tehdy byly dvě moravské organizace chovatelů okrasného ptactva ČSCH - ZO Olomouc a ZO Kroměříž. Až do roku 1978 se tato výstava konala každý rok, od roku 1981 se pak konala každý lichý rok, což trvá dodnes. Hlavní ideou založení této tradice bylo předvést plody práce chovatelů sobě navzájem i široké veřejnosti.

Zdroj: www.novaexota.cz, www.ifauna.cz