Čokoláda, pralinky
Čokoláda, pralinky (foto: František Hlava)

Cukrárna MarCaffé pana F. Hlavy na rohu ulic Benešovy a Palackého na pěší zóně v Jihlavě nabízela dorty, zákusky, kávu, zmrzlinu. O rok později otevřel druhou cukrárnu naproti Krystalu na Žižkově ulici. To byla léta 1994 - 1998.

Pan František Hlava z Vyskytné u Jihlavy komentuje: "Mým záměrem bylo podnikat ve výrobě a prodeji cukrářských výrobků. Byly to klasické zákusky se šlehačkou,  s pravou šlehačkou. Šlo o české výrobky prvorepublikových receptur. Byla to vlastní výroba i prodej. Jako jediní jsme měli otevřeno v sobotu i v neděli."

Inspirace přišla z veletrhu

Čokoláda, pralinky
Výroba čokoládových pralinek. (foto: František Hlava)

Velkou inspirací pro podnikatele v cukrářství bylo, když se na veletrhu v Praze r. 1996 seznámil se strojem na výrobu ručních pralinek.

"Byl to vlastně tzv. temperovací stroj. V takovém stroji spočívá alchymie tavení a chlazení materiálů čokoládové hmoty", vysvětluje. Tento stroj jej tak inspiroval, že hned ho chtěl koupit. Původně zamýšlel výrobou čokoládových bonbonů zásobovat své cukrárničky.
Zprvu vyráběl na tomto stroji cca pět - osm druhů čokolád, mezi něž patřily čtyři druhy bonbonů, plastiky pro děti - želvičky a tak podobně, anebo čokoládu tabulkovou.

Mezitím se jeho syn vyučil cukrářem. Jejich rodinný přítel ing. Bělík, který se osobně vyučil ve 30. letech minulého století v Praze u starých mistrů dezertářů a jenž kdysi pracoval mimo jiné v Orionu nebo v Dianě, zasvětil syna do tajů dezertářství.
"To byl vzácný člověk, " vzpomínají na ing. Bělíka, "kterému vděčíme mu za mnohé. Nyní už na nás hledí z nebe..."

Čokoláda, pralinky
Výroba čokoládových pralinek. (foto: František Hlava)

Po čtyřech letech nebyly obnoveny nájemní smlouvy, které se vázaly k provozu obou cukráren rodiny Hlavových z Vyskytné. Cukrárny s dobrou domácí výrobou byly nahrazeny např. prodejnou oděvů...
Poté začala rodina s výrobou čokoládových specialit. Od r. 1998 nejprve v  nebytové části rodinného domku, od r. 2007 už ve vlastní provozovně.

Otevřením této provozovny vlastně vytvořil pracovní místa pro místní obyvatele. 
" Zaměstnáváme několik žen a jednoho muže. Většinou jsou to cukrářky nebo od příbuzného řemesla - kuchařky.," konstatuje a dodává:
"Jde nám hlavně o kvalitu. Materiál nakupujeme od italských, belgických, ale i českých firem. ". Během návštěvy této nové provozovny mne vlastník  provázel výrobou i skladem materiálu. Měla jsem jedinečnou možnost nahlédnout, jak se vyrábí ... čokoládové speciality.

Vůně tmavých višní

Dostávám přičichnout k jedné ze surovin. Jsou to višně do bonbonů, jejichž vůně je skutečně pohádková. Nebo skořicová pasta - takovou jsem ještě nikdy neviděla.

"Kakaové boby pochází z různých zemí, zejména z Afriky. Odebíráme industriální hmoty, které používáme k naší výrobě", vysvětluje majitel.
"Mám tady i černé kakao. Černé jako bota a hořké jako pelyněk," ukazuje velký sáček.

Která chutná Čechům?

Čokoláda, pralinky
Výroba čokoládových specialit. (foto: František Hlava)

"Zvolili jsme ten typ čokolády, který chutná české klientele. Tato čokoláda obsahuje 60 % kakaa u hořké a  30-32 % u mléčné, 27 % u bílé čokolády.

Svými výrobky zásobujeme obchody, cukrárny a "speciálky" v České republice i na Slovensku. Naše výrobky odebírá Pelhřimov, Brno, Praha, Český Krumlov nebo Znojmo či Jaroměřice nad Rokytnou. Na Slovensku to je např. Prešov, Nové Mesto nad Váhom a Bratislava."

"U nás v republice neexistuje obor "dezertář". Děláme vše postupně, podle reakcí českého trhu.
Jsme sice malá firma, ale děláme vše pro to, abychom uspokojili  naše odběratele. Ještě se nám nestalo, že by náš klient nebyl spokojen", ujišťuje majitel František Hlava.

Přicházíme k vitríně plné různých krabiček. Jsou to reklamní obaly na čokolády pro různé firmy. Jsou dostupné všem zákazníkům, kteří si do vybraného obalu mohou objednat čokolády podle chuti. Je to například krabička s motivem historického obrazu Jihlavy nebo vánoční motivy.

Kamila - prodejna čokoládových specialit

Po dlouhém hledání v historickém centru města se podařilo najít prostor pro malou firemní prodejnu. Po jistých peripetiích ji vybudovali ze dvou sklepů historického domu.

Tak vznikla podniková prodejna čokoládových specialit Kamila poblíž pěší zóny, v Husově ulici v Jihlavě naproti Hotelu Grand. Zde již po sedm let točí v létě výbornou zmrzlinu.

"Kdepak italskou! To je česká kvalita! Upřednostňujeme české výrobky", vysvětluje František Hlava.

Čokoláda, pralinky
Výroba čokoládových specialit. (foto: František Hlava)

V zimě si zde můžete dát pravou horkou čokoládu, nikoliv z prášku, jako leckde jinde, ale opět  z kvalitní čokoládové hmoty. Je tak hustá, že v ní stojí lžička....

Dárek paní Lívii

Během nedávné návštěvy prezidentského páru v Jihlavě obdržela paní Lívia Klausová právě od firmy Kamila dárek jako památku a pozornost.

"Byla to více než dvoukilová dóza plná čokoládových bonbonů. Myslím, že paní Lívia bude mít z návštěvy Jihlavy nezapomenutelný dojem," doufá p.Hlava. Na můj  dotaz vyjmenovává všechny druhy čokoládových bonbonů, které pocházejí z jejich rodinné výroby - jsou to např. nugát, pralinky, lanýže, gianduja, vše pravá ochucená čokoláda.

Chuť i vůně

"Ochutnejte tuto pralinku...A teď, když ji máte v puse," pokračuje pan Hlava, "natáhněte nosem zevnitř. Cítíte to? Cítíte tu vůni likéru?"

Skutečně. Je to nepopsatelný požitek chuti a i vůně zároveň.