Lapacho
Lapacho
Ilustrační foto.

V lesnatém terénu And, konkrétně v Jižní Americe mezi státy Brazílie, Bolívie, Peru, Argentiny a Paraguay rostu stromy rodu Lapacho, které se dožívají až 700 let.

Tyto stromy jsou od pradávna považovány za studnu zdraví starých Inků, kteří před staletími úspěšně používali jejich vnitřní červenou kůru v lidovém léčitelství. Moudrostí starých Inků se inspirovali i moderní vědci, kteří se shodují v tom, že stromy Lapacho v sobě mají nesmírný léčebný potenciál.

Lapacho Colorado a Morado - lék proti rakovině?

Stromů s názvem Lapacho je velké množství, ale červenou kůru tzv. kambio mají jen dva druhy - Colorado a Morado. A právě červená kůra a z ní vyrobený nápoj jsou považovány za léčivé. Podle lékaře Paulo Martina, odborníka na léčitelství Latinské Ameriky, indiáni kmene Callawayů nápoj z kůry používají na léčbu rakoviny. Od roku 1982 je lapacho v Argentině uznáno jako lék proti rakovině, v Latinské Americe je považováno za oficiální léčivou rostlinu. Výzkumy mnohých chemiků a lékařů tomu nasvědčují, a tak se zdá, že lapacho je jednou z nejléčivějších rostlin na světě.

Pestrá paleta léčebných účinků

Oblasti, ve kterých nápoj lapacho působí je celá řada. Prokazatelně pozitivní vliv má lapacho na posílení imunity, protože obsahuje řadu látek, které jsou postrachem virů, bakterií a tzv. volných radikálů jako například katechiny, saponiny, bioflavonoidy, chinony, atd. Pomáhá při chronických onemocněních, působí proti bolesti,  léčí otoky, záněty, zlepšuje krevní oběh, posiluje srdce, zlepšuje činnost jater a ledvin, detoxikuje organismus od těžkých kovů a škodlivin, podporuje trávení a látkovou přeměnu, hubí plísně a bakterie, léčí gynekologické záněty, normalizuje hladinu krevního cukru, brojí proti chudokrevnosti, účinně působí proti migréně, léčí rány a hnisavé záněty, působí jako účinné diuretikum.

Nejvýznamnější se však lapacho prokázalo v léčbě zhoubných nádorů. Někteří odborníci se domnívají, že dokáže zabránit růstu zhoubných nádorů, jeho účinnost je dobrá i v boji proti leukémii a zároveň je vhodným doplňkem po chemoterapii.

Historie nápoje Inků

Inkové ho nazývali Božský strom nebo strom, který dává energii nebo sílu a používali ho od pradávna. Lapacho je Evropanům známé již z dob Vikingů, kteří se s ním seznámili na dobyvatelských výpravách a z Ameriky ho dovezli do Evropy. Písemné zmínky o něm nalezneme už v roce 1305, kdy o lapachu jako léku na mnohé neduhy píše mnich z makedonského kláštera. Lapacho také opěvuje jeden z ruských carů, který se po jeho pití údajně dožil 130 let.

Do hliníků, zinku, plastu raději ne!

Pokud jste se rozhodli lapacho vyzkoušet, můžete zvolit tento postup přípravy:
2-3 lžičky kůry z lapacha se pět minut povaří v litru vody zakryté pokličkou  a pak ho necháme čtvrt hodiny vyluhovat. Odborníci doporučují ho popíjet studený nebo teplý (ne horký) nejlépe nalačno nebo před jídlem. Doposud nejsou známé žádné vedlejší účinky při jeho pití. Znalci doporučují vypít množství od tří šálků až po 1,5 litru nápoje denně. Účinky lapacha se však mohou snížit, pokud se uchovává nebo vaří v hliníkových nebo zinkových nádobách, není dobré jej ani uchovávat v plastu. Nejlépe se osvědčily nádoby z keramiky, skla, porcelánu.

Lapacho se dostalo na evropský trh až v roce 1991. Lze ho koupit běžně v prodejnách zdravé výživy nebo v lékárnách.