Image
Image
Image

(foto: PIM)

Praha - 10. - 13.5. se již tradičně stala Praha dějištěm jedinečných sportovních událostí v rámci Volkswagen Marathon víkendu. Tou nejhlavnější byl maratonský závod na 42.195 km, který letos už po třinácté ozdobil svou atmosférou a mezinárodní účastí pražské ulice. Předcházel mu osmikilometrový caddy city běh, či rodinný běh na 4km a pro milovníky chůze byla připravena Procházka pro zdraví. Na závěr víkendu proběhl i Garnier Juniorský maraton.   

Prague International Marathon

PIM – pražský mezinárodní maraton, se letos poněkud vymykal standardu dřívějších let. Postaralo se o to několik změn, které zatraktivnily celý závod. Tou nejhlavnější bylo, že účastníci běželi po zcela nové trase, která vedla přímo centrem Prahy, ulicemi plnými památek. Autorem nové trasy je zkušený ředitel závodu Paolo Ottone a postaral se také o větší komfort běžců, kteří si převážnou část trati mohli užívat asfaltový povrch, zatímco na kočičí hlavy tento rok zbylo pouze něco přes dva kilometry.
Určitě i díky této příjemné změně se nakonec letošního maratonu zúčastnilo 5000 registrovaných závodníků (3.500 mužů a 1.500 žen)

Startovní čára byla na Staroměstském náměstí, kde závod i končil. V trase dominovaly tři nestejně velké smyčky a některá místa si běžci proběhli dvakrát, třikrát nebo dokonce i pětkrát, jako tomu bylo v případě Čechova mostu, kde byla nejvýhodnější pozice pro diváky.

65 zemí světa

To, že je pražský maraton oblíbeným závodem dokládá i velká mezinárodní účast. Celkový počet zemí světa, jejichž zástupci se přijeli překonat a dosáhnout svého maxima byl 65. Nechyběli reprezentanti Maroka, Itálie, Belgie, Ethiopie a samozřejmě Keni, a právě Keňa sem vyslala své top atlety, jako je letošní závodník s číslem 1 – Joseph Muriithi Riri, nebo Stephen Kipkoech Kobiwott a mnoho dalších.

Příjemné překvapení

V pořadí 13. závod ale měla v rukou Evropa, protože i přes silnou africkou konkurenci se zlata dočkal poněkud překvapivě portugalský závodník Helder Ornelas s konečným časem 02.11.48. Výborně si také vedl jeho krajan Paulo Gomes. A Keňa se  přece jen nenechala zahanbit, stříbrnou medaili si odvezl Luka Kipkemoi Chelimo, který v Praze debutoval.

Na ženském poli jednoznačně dominovalo Rusko, v ženské kategorii se stala vítězkou Larissa Zouskova s časem 02.33.09

Závod se zdramatizoval po odstupu několika top atletů, od nichž se očekávaly velké výsledky. Mezi nimi byl i Ital Goffi, který ze závodu odstoupil zhruba po dvou třetinách trasy. U žen se stejně tak ztratila Alina Ivanovova, která téměř do závěrečné části maratonu vedla.

K samotné náročnosti závodů se přidalo i horké počasí nad 24 stupňů, které dokáže výrazně ovlivnit výkony sportovců. Ale i na takové extrémnější podmínky byli organizátoři závodů připraveni. Kromě pravidelných osvěžujících stanic, kde měli běžci  k dispozici nápoje, (28.416 litrů minerálních vod) měli i pravidelnou možnost osvěžit se navlhčenými houbičkami, kterých se pro letošní maratonské závody koupilo 40.000 kusů.

Bohatý doprovodný program

O zábavu se nepostarala jen možnost sportovního vyžití, ale také kulturní doprovod. Vystoupila kapela Sopoty, vítěz soutěže talent MMF(Marathon Music Festival), dále skupina Peha, No Name, PSH, konal se karnevalový průvod v rytmů samby a afrických bubeníků…