Image

  (Foto: Jan Lokos/Velká Epocha)
  Více Fotografií...

Místo, kde za minulého režimu vrcholily prvomájové průvody, kam z celé Prahy mířily alegorické vozy a davy, oslavující výdobytky socialismu, se dnes stává antikomunistickým symbolem. Již druhý rok sem proudí tisíce lidí z celé Prahy za zábavou, která má hlubší společenský podtext. „Podtitul akce je jasný: rozpusťte komunistickou stranu,“ nenechal nikoho na pochybách moderátor akce Čestmír Čejka z Konfederace politických vězňů, která sraz na Letné spoluorganizovala.

Akce nabízela záplavu informací o represích a perzekucích nevinných lidí, za které jsou zodpovědné komunistické režimy ve světě. Poslanec Evropského parlamentu Göran Lindblad připomněl utrpení obyvatel socialistického Vietnamu, Kanaďan David Kilgour a Číňan Zhao Ming popsali zvěrstva čínského „komunismu s kapitalistickou tváří“. Z domácích hostů se nejvýrazněji vyslovil premiér Topolánek, který razantně odsoudil odkaz komunistické ideologie a varoval před jejím vlivem na mladé lidi.

Aby pokryli finanční deficit, plynoucí z „neziskovosti“ akce, vsadili její organizátoři na obnovený prodej antikomunistických triček, u stanů Trikem proti komunismu se skutečně tvořila nepřetržitá fronta zájemců. Desítky lidí neustále proudily labyrintem Ostrova nesvobody, interaktivní expozice, kterou otevíraly černobílé fotoportréty kubánských disidentů. Návštěvník dále míjel klec, kde se mohl nechat na chvíli zavřít na znamení solidarity s Kubánci, výstavky, odhalující okupaci Tibetu a mučící metody v čínských věznicích. Údiv kolemjdoucích budily operace, probíhající naživo na dvou místech areálu zároveň – měly upozornit na využívání čínských vězňů svědomí jako zdrojů orgánů pro transplantace. „Pojďte blíže, pracujeme zásadně s živými lidmi,“ volal na vyděšené diváky „chirurg“ od operačního stolu. K dispozici byly i petice na podporu Tibetu a meditační praxe Falun Gong. které byly hojně podepisovány.

Svůj stánek si na Letné otevřel i týdeník Respekt, o kousek dál čeští skauti prodávali trička, šátky i knižní produkci svého vydavatelství. Nabízeli také návštěvníkům akce možnost symbolicky vyhodit do popelnice pěticípou hvězdu. Několikametrová plocha balicího papíru vyzývala k napsání „vzkazu komunistům“, v prodeji byly pohledy předsedovi KSČM Filipovi či svíčky, zapalované na místě za oběti rudých diktatur. Postavičky v uniformách veřejné bezpečnosti či v dobových vojenských uniformách, které se potulovaly po areálu, budily v pamětnících lehké mrazení při vzpomínce na „všemocnost“ uniformy za minulého režimu.

Kulisou akce byla samozřejmě hudební produkce, která v odpoledních hodinách na místo přitáhla další stovky a možná tisíce návštěvníků. Davy příchozích postupem času zaplnily i trávníky přilehlého parku.

Druhý ročník akce potvrdil důležitou tradici prvomájových antikomunistických shromáždění na Letenské pláni. I když je tato akce výrazně politicky profilovaná, nepřekročila hranice dobrého vkusu, nesklouzla ani k agresivitě ani k propagandě. Jestli by si přece jen mohli organizátoři na něco stěžovat, pak snad jen na slabší zájem domácích politiků.

Dobrá hudba, pěkné počasí a spousta slušných lidí na jednom místě – taková byla Letná 2007.