Image

1. Andrey TERESHIN (RUS), 2. Peter HORÁK (SVK),  3. Victor MOYA (CUB) (Foto: Hana Kotulánová/VE)

Image

1.Blanka VLAŠIČOVÁ (CRO), 2.Venelina VENEVOVÁ, (BUL) 3.Marina AITOVÁ (KAZ) (Foto: Hana Kotulánová/VE)

Brno/Hustopeče - Napínavé okamžiky a výborné výkony zahraničních i českých reprezentantů opět přinesl 9. Ročník Hustopečského skákání MOSS plus 2007, první ze závodů Moravské Daylong Tour 2007. Ruskému závodníkovi A.Tereshinovi se zdařil skok přes laťku vysokou neuvěřitelných 233cm. Jeho výkon se stává  rekordem v kategorii halového závodění mužů v Česku a současně nejlepším výkonem začínající atletické sezony ve světě.

V kategorii mužů se představili přední čeští i zahraniční výškaři. Na závody přijelo 5 mužů, z nejlepší desítky světa, dalších devět skokanů s osobním rekordem 230 a více cm a stříbrní finalisté z HMS v Moskvě a ME v Goteborgu.

Slovák Horák překvapil

Základní výška laťky pro muže byla 205cm, přes ni se bez problémů dostali všichni skokani. Na 220cm se ještě všech 15 účastníků drželo ve hře. Kritická hranice přišla v bodě, kdy tyč ležela na stojanech o dva cm výše. Překonat takto vysokou laťku se nepodařilo hned několika sportovcům najednou. Skončil i český reprezentant  Jaroslav Bába. „Chtěl jsem skočit alespoň 222cm, nevyšlo to, příští rok.“ Vyjádřil se Bába.

Výšku 224cm nepřekonal další Čech, vítěz minulého ročníku Hustopečského skákání, Svaťa Ton. Kanadský reprezentant Kwaku Boateng skončil za doprovodu oblíbeného regae na výšce 227cm kvůli únavě a spolu ním i další dva zástupci Ruska a Tomáš Janků, kteří už na laťku v tomto bodě nestačili. Hranice 227cm je limitní pro kvalifikaci na halové mistrovství světa 2007 v Birminghamu, ale každý skokan si své skóre ještě může spravit v dalších seriálech Tour v Ostravě a Třinci.

O výšku 230 cm se pokoušeli už jen 3 finalisté. Kubánský výškař, 2. na MS 2005, vynechal 3.pokus ve skoku přes 227cm a schoval si jej na výšku 230, tu se mu již ale překonat nepodařilo. O první dvě místa bojovali Rus Andrey Tereshin a skokan slovenského původu Peter Horák. Slovák neprorazil, ale zato si velmi pochvaloval atmosféru závodu, „je u vynikající publikum, vynikající povrch, cítím se tu úplně skvěle.“

Cizinec v Hustopečích ještě nevyhrál

O 230cm se jako jediný postaral A. Tereshin. Měl tedy nárok na pokračování ve zvedání tyče, a na pokoření 233cm. Prvním dvěma pokusům nechyběla výška, ale zklamala technika skoku. Na třetí pokus se Hustopečské publikum natolik vyburcovalo, že vytvořilo přímo žhavou atmosféru pro bezchybný závěrečný skok klání. Další posun laťky se už nekonal, Andrey se svěřil, že na další pokusy už nemá sílu. 

Kazachstán, Kanada, Itálie..

Před základní výšku 175 cm se postavilo 11 výškařek z osmi zemí. Základem všechny prošly, ale už na 180 cm se nezdařil ani jeden ze tří pokusů Italce Eleně Brambillové, která skákala na takto uměle upraveném povrchu v hale poprvé za dlouhých pět let, což byl zřejmě největší důvod nezdaru. Na hranici 184cm neuspěla sympatická Kanaďanka Maresa Cadienhead ani Rumunka Pantelimonová.

Marina Aitová si vylepšila osobní rekord ve skoku v hale

S přibývající výškou laťky se loučily další výškařky, v jedné chvíli dokonce hrozil konec i dvěma největším favoritkám, Venelině Venevové 5.ženě světového žebříčku a Blance Vlašičové, 3. ve světovém atletickém žebříčku, kdy obě pokořily výšku 192cm až na 3. pokus. V moment jejich „posledního“ skoku se hustopečskému publiku naprosto zatajil dech. Skoro to vypadalo, jako kdyby se obě domluvily a nechaly diváky pěkně vydusit. A suveréně pokračovaly, jako by nic. Marina Aitová si zlepšila osobní rekord o dva cm, na výšce 194cm,  což se pro ni stalo i maximem večera. 198 centimetrů byl oříšek, na který měly jen dvě výše zmíněné a sice Venevová a Vlašičová, a Blanka dokonce sebejistě vynechala. Bylo tedy jasné, že se pokusí přeskočit pověstnou dvoustovku, která v Česku v hale v podání žen ještě nepadla. Venevová skončila a Vlašičová pokračovala, ale tyč na stojanech vysokých dva metry ji zastavila.“Sama nevěřila, ze skočí 2m, protože v těchto dnech je skokansky velmi vytížená,“ řekl osobní trenér Blanky Vlašičové, vítězky Hustopečského klání.

VÝSLEDKY


Kategorie Muži A

1. Andrey TERESHIN (RUS)
2. Peter HORÁK (SVK)
3. Victor MOYA (CUB)

Kategorie Ženy A

1.Blanka VLAŠIČOVÁ (CRO)
2.Venelina VENEVOVÁ (BUL)
3.Marina AITOVÁ (KAZ)