Moravské výškařské turné, to je záruka kvalitních halových závodů, jaké nemají v Čechách obdobu. Svým obsazením a prestiží se dostávají mezi přední světové atletické přehlídky.

Hustopeče, Ostrava, Třinec

Jedinečné spojení tří moravských výškařských závodů v průběhu jednoho týdne se koná již potřetí. Jako i v prvním ročníku se letos začalo v jihomoravském městečku Hustopeče, kde závod proběhl 19.-20.1. Pokračovat se bude v Ostravě, závěr má na starosti Třinec. Turné se výborně etablovalo minulý rok, kdy hned čtyři sportovci pokořili 131 cm a více, což se v Česku nepodařilo. Objevem Tour 2005 byl Jurij Krimarenko z Ukrajiny, pozdější mistr světa a rok 2006 vyzdvihl výškařskou hvězdu Ivana Uchova. Od letošního ročníku se očekávají neméně velké úspěchy.

Hustopeče: kompletní program pro všechny věkové kategorie

Závodění v Hustopečích disponuje samými nej. Je to závod v nejmenším městě, v nejmenší hale, s nejdelším programem s největším množstvím mladých skokanů v tomto regionu, a s dalšími skokany z Česka a Slovenka. Soutěž je rozdělena dva dny. 19.1. se konaly závody mladších žaček a žáků, dále pak starších žaček a  žáků a prostor byl dán i závodu tělesně postižených. V sobotu 20. 1. skákání pokračovalo v kategoriích juniorky a ženy B, junioři a muži B, a hlavní částí – závody žen a mužů skupiny A.

Mezi výškařskými hvězdami meetingu se tentokrát objevili – Venelina Venevová, 5. žena světového žebříčku, Blanka Vlašičová, 3. žena světového žebříčku, český výškař Tomáš Janků, či Kubánec Victor Moya. I do sedadel pro čestné hosty zasedlo mnoho zajímavých osobností, například Milena Hübnerová-Rezková - vítězka ve skoku vysokém na OH v Mexiku 1968, Mária Mračnová - předsedkyně Slovenského atletického svazu a místopředsedkyně Slovenského olympijského výboru, bývalá šampiónka ve skoku vysokém, Šárka Kašpárková - mistryně světa v trojskoku nebo Miroslav Caban, přední český horolezec.

Ostrava se hledá, zatímco Třinec slaví jubileum

Ostravská laťka je nejmladší částí Tour, své místo si mezi výškařskými meetingy u nás teprve hledá, ale její pořadatelé mohou  plně využít zkušenosti z pořádání Zlaté tretry – největšího atletického závodu u nás.

To Beskydská laťka má za sebou 14. ročníků. Po prvních desíti sice došlo v devadesátých letech k odmlce a Třinec se do hry vrátil teprve v roce 2003. Ale zato ve velkém - laťka se koná se v hale pro 2000 diváků.

Program MORAVSKÉ DAYLONG TOUR

19. – 20. ledna : Hustopečské skákání – Hustopeče
23. ledna: Ostravská laťka – Ostrava
25. ledna: Beskydská laťka – Třinec