Image

Bohumil Bartošek/Velká Epocha

Naše země se může pochlubit celou řadou tradic a zvyků, kterými obohacuje kulturní pokladnici lidstva. Jedním z těchto symbolů je nepochybně i tradice rybníkářství a s ním spojené každoroční výlovy, které se na některých místech stávají kulturní akcí regionálního významu - jakýmisi "mokrými dožínkami".

VE se se podívala do Jihomoravských Jedovnic, kde jeden takový výlov proběhl tento víkend.
Od časného rána začali rybáři stahovat své sítě a v chladné vodě rybníka Olšovec pomalu sklízet šupinaté plody své celoroční tvrdé práce. Pomalu stahovali svou smyčku kolem stále se zmenšující a hustší hromady mrskajících se rybích těl. Poté začala další dlouhá a vyčerpávající práce - roztřídit ryby a umístit je do připravených kádí, odkud následně putovali moravští kapříci (ale nejen kapři) do kontejnerů na nákladních automobilech nebo rovnou na pulty stánků, kde byly živé ryby prodávány, nebo zabíjeny a porcovány pro všechny, kteří se chtěli už teď připravit na Vánoce.

 

Image

Bohumil Bartošek/Velká Epocha

Návštěvníci rybolovu si mohli nejen koupit rybu, ale i ochutnat rybí speciality nebo si koupit u některého z mnoha stánků upomínku na Jedovnický rybolov, i na celé okolí Moravského krasu.  Přes 100 různých stánků a atrakcí tradičně nabízelo rozmanitý výběr všeho možného - od ošacení, uzenin, CD nosičů, hraček až po domácí potřeby. Pro děti byly připraveny kromě kolotoče i jízdy na ponících a nafukovací skákací hrad. Pokud děti i dospělí dostali hlad či žízeň, mohli si vybírat z nabídky bramboráků, cukrové vaty, uzenin, sladkých pendreků, ryb, medoviny, kukuřice, piva, tureckého medu a či některých místních specialit. Výlov se tak rozrůstá  a přirozeně se postupně víc a víc stává také trhem, příležitostí ke koupi i prodeji, nebo  k setkání a klábosení při uzené klobáse a pivu.

 

Image

Bohumil Bartošek/Velká Epocha

Jako každý rok si nejen pro čerstvou rybu  přišla spousta lidí ze všech koutů naší vlasti. Ve stáncích si mohli koupit kapra, tolstolobika nebo amura. Přímo při výlovu se dále nabízeli líni, okouni, plotice, maréna, ale také candáti, štiky nebo sumci. Z 50 hektarů (včetně zadních chovných rybníků) hlavního rybníka Olšovce, kde se před nedávnem jelo i Mistrovství světa v závodech motorových člunů, se podle vyjádření rybářů může letos vylovit až 25 tun ryb.

Jak  vyplývá už z úvodu tohoto článku, rybolov v Jedovnicích se nestal jen pouhou neosobní "sklizní"a hromadou bláta zkombinovaného se špatným počasím. Mezi stánky se každou chvíli proplétalo odhadem přes 1000 lidí, kteří se přišli kromě nákupu ryby jen tak projít a podívat se na to hemžení. Tentokrát se ale počasí vydařilo a tak se Jedovnický rybolov v prosluněném podzimním víkendu stal především kulturní událostí, tradicí, která mimoděk spojí dohromady mnoho lidí, kteří by se jinak nesešli.