Image
(foto: Sxc)

Fenomén zvaný burčák

V těchto dnech, hlavně na mnoha místech Jižní Moravy, vyrostly jako houby po dešti stánky s burčákem. Tento lahodný mok je mnohými lidmi považován za fenomén podzimu a vinaři ho vnímají jako takovou třešničku na dortu celého podzimního času, doby sklizně celoroční práce ve vinohradu. Stará lidová moudrost praví, že člověk by měl vypít tolik burčáku, kolik má litrů krve v těle. Nakolik je toto rčení pravdivé těžko říct, protože pokud to s burčákem přeženete, můžete si místo chuťového požitku uhnat kocovinu nebo koupit zatraceně drahý mošt....

Pozitivní účinky burčáku na lidské zdraví


Už naši předkové tvrdili, že burčák je lék na mnohé neduhy. Dnešní medicína jim tak trochu dává za pravdu. Burčák je vlastně mladé víno ve stadiu kvašení, a tak obsahuje mnohé kvasné bakterie, které jsou mohutným zdrojem vitamínu B. Kromě toho je bohatý na látku rasveratrol, která velmi prospívá činnosti srdce a cév. Mimo jiné burčák obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které pomáhají správnému trávení a podporují lepší funkci střev. Burčák díky alkoholu zvedá náladu, a právě možná díky bujarosti a veselí, které v pošmourném podzimním období tak potřebujeme, získal svůj název.

Burčák v kostce

Jedná se o druh moštu vyrobeného z hroznů vinné révy, který již začal kvasit. Pravý burčák by se měl vyrábět pouze z tuzemských hroznů, jinak by měl být označován jako „částečně zkvašený hroznový mošt.“ Do burčáku by se neměla přidávat žádná voda a neměl by být vyrobený z jiného ovoce než z  hroznů. Obsah alkoholu by měl činit minimálně 1%, obvykle však obsahuje 6-7% alkoholu. Burčák by se měl prodávat od 1. Srpna do 30. Listopadu a každý prodejce by měl uvádět jeho výrobce.

Druhy burčáku

Pravý burčák získáte u dobrého vinaře. Dá se sehnat v dobrých vinotékách a vinných sklípcích. Burčák kupovaný u silnice nebo na stáncích ve městech může být pouhým moštem vyrobeným z jablek naředěný vínem. Tento nekvalitní burčák vás může připravit o jedinečný požitek. Vinaři dělí burčák do několika skupin:

  • Sladký- obsahuje víc cukru a méně alkoholu, je to počáteční fáze, takový zrod moštu.
  • Ve varu- zde je vyvážený poměr alkoholu a cukru
  • Po zlomení- obsahuje více alkoholu, vystupují kyseliny
  • Mydliňák- chuť zaniká, je různorodá, kyseliny jsou ostřejší, alkohol  výraznější
  • Mladé víno- fáze skoro čistého vína, vystupuje chuť odrůdy


Burčák je velice výjimečné pití, které navíc prospívá zdraví, pijete-li ho v rozumném množství. Navíc si ho můžete užít  jenom jednou do roka, což je zrovna jeden důvod k oslavě. A připít si můžete třeba  právě - burčákem.