V první a druhé části jsem uvedla všeobecné návrhy pro volbu jídla, jeho přípravu a uchování, velikosti porcí a kombinace pokrmů. Třetí část je věnována určitým druhům jídel, nápojům, a může vám pomoci v rozhodování a mírných změnách stravování.

Cukry a sladidla

Vyhněte se všem umělým sladidlům. Ty mohou zmást vaše tělo tak, že si bude myslet, že dostává cukr. Následkem toho se zvýší hladina inzulínu, ukládání tuků a vzroste vaše touha po sladkém.Vyhněte se rafinovaným cukrům: třtinový cukr, hnědý cukr, ovocný cukr (fruktóza), hroznový cukr (glukóza) a pšeničný sirup. Když nakupujete, dívejte se na štítcích po těchto skrytých zdrojích cukrů. Časté konzumování rafinovaných cukrů může vést k obezitě a diabetu.

Jestliže používáte med jako sladidlo, ujistěte se, že je to surový med. Ten totiž obsahuje nezbytné enzymy pro trávení bude zmenšovat inzulínový efekt.Většina rádoby chutných sladidel obsahuje rýžový sirup, sladový sirup a prášek nebo kapalinu „Stevia“.

Tuky

Používejte vysoce kvalitní, nerafinované tuky a oleje, které jsou lisované za studena a organické. Rafinované oleje mohou být zpracovány při vysokých teplotách, a to může způsobit, že se prospěšné účinky těchto olejů ztratí.
Vyhněte se všem hydrogenovaným olejům (tj. ztuženým), které jsou obohaceny o vodík nebo jsou částečně hydrogenované. Obsahují „trans“ masné kyseliny, o nichž bylo zjištěno, že mají nepříznivý vliv na krevní tuky.

Vyhněte se margarínům a všem ostatním „náhradám“ másla a olejů. Ty také obsahují „trans“ masné kyseliny.Vyhněte se „odtučněným“ a „nízkotučným“ výrobkům. Nejsou pro vás nezbytně lepší než tučné výrobky a ve skutečnosti mohou být jednou z příčin vyživovacích poruch. Nízkotučné mnohdy značí vysoký obsah uhlohydrátů. Ty mohou způsobovat potíže s hubnutím.

Neupravované máslo je nejlepší. Obsahuje větší množství vitamínů, minerálů a kvalitnějších tuků, oproti normálnímu máslu. Tyto výhody jsou umocněny, pokud je vyrobeno z nezpracovaného mléka od stájového dobytka.Tuky vás nedělají „tlustými“. Ve skutečnosti, jedení příliš mála tuků vás může udržovat obézními nebo ztloustnete. Je to nezbytná živina a pokud jich nemáte ve svém jídelníčku dostatek, budete trpět podvýživou. Pokud se nám nedostává všech potřebných živin, které potřebujeme, tělo se je pokusí vynahradit přejídáním. Kromě toho, tělo si uchová každý „mimořádný“ tuk pokud bude ve stresu.


Nápoje

Pokuste se vyhnout všem ledovým nápojům. Ledové nápoje překáží zažívacímu ohni (vnitřnímu vyrovnávání teplot). Pokud po nich dychtíte, je to známka toho, že je vaše tělo přehřáté. Jakmile se energie vyváží, tato chuť se zmenšíVyhněte se perlivým nápojům (sodám). Překážejí trávení, vstřebávání a vylučování.

Vyhněte se koncentrovaným ovocným džusům. Mají nepřirozeně vysoký obsah cukrů.Voda o pokojové teplotě je optimálním nápojem.

Nepijte při jídle, protože to ředí trávící šťávy. V pořádku budou nanejvýš dva až tři hlty vody, ale studené nápoje zabraňují trávícímu procesu.Přestaňte pít nápoje obsahující kofein, včetně zeleného čaje, kávy a čaje bez kofeinu a sody bez kofeinu. Kofein dráždí nervový systém a může vést k nerovnováze minerálů. Bezkofeinová káva a bezkofeinový čaj opravdu také trochu kofeinu obsahují.

Aby se vám lépe odvykalo od kofeinu, zkuste zrnkovou kávu, čaje kukichu a banchu. Tyto čaje také obsahují kofein.Alkohol je skutečný jed a je pro tělo toxický. Pokud si všimnete, že si pravidelně dopřáváte alkoholické nápoje, je to známka toho, že vaše tělo, mysl a duch potřebuje něco, čeho se vám nedostává.

Dezerty

Zatímco dezerty jsou naší dietní kulturou velmi oblíbeny, naše těla špatně snášejí, když dostanou dezert ihned po jídle. A jídlo, které jsme právě snědli nebude dobře strávené.

Jestli máte chuť na dezert po snězení jídla, je nejlepší počkat nejméně hodinu. Potom se sami sebe zeptejte jestli jste po tom jídle stále lační. Obvykle nebudete. Pokud jste, zeptejte se sami sebe jestli je to skutečný hlad, nebo duševní hlad.Pokud je to skutečný hlad, v každém případě dezert snězte. Olupování vlastních těl nebo odpírání toho po čem dychtíme může být škodlivější, než jedení určitých jídel.

Častokrát se, když je vaše tělo mysl a duch v rovnováze, taková chuť zmenší.