Image
Naše těla mohou trpět podvýživou, která je výsledkem jedení jídel připravovaných v mikrovlnné troubě. To může vyústit v silnou touhu po jídle nebo přejídání se. (foto: SXC / John Lee)

To, jakým způsobem připravujeme a skladujeme naše potraviny může ovlivnit naše trávení a vstřebávání živin. Tyto funkce také ovlivňuje množství zkonzumovaného jídla a jeho kombinace. Ve druhé části popíšeme, jakým způsobům přípravy jídel je třeba se vyhnout, jak nejlépe skladovat potravu a nápoje, navrhneme míru porcí a kombinace jídla.

Příprava a skladování jídel

Nepoužívejte mikrovlnnou troubu pro každý účel (vaření, ohřívání, rozmrazování nebo vaření vody). Tento způsob elektromagnetického ozařování zaměňuje chemické vlastnosti jídla a vody a výrazně zmenšuje jejich výživnou hodnotu. Naše těla budou trpět podvýživou, která je odrazem jedení jídel připravovaných v mikrovlnné troubě, a to může vyústit v silnou touhu po jídle nebo přejídání se.

Pokuste se vyhnout jídlům uskladněným v umělohmotných obalech a umělohmotných nádobách. Umělé hmoty jsou uhlovodíky, které mohou tlumit aktivitu hormonů vnitřního původu. (endogenní)

Z toho samého důvodu se pokuste vyhnout pití vody z plastikových lahví.

Vyvarujte se hliníkovým fóliím pro uskladnění jídla a vaření. Bylo zpozorováno, že tento těžký kov doprovází Alzheimerovu chorobu a další chronické nervové stavy.

Ze stejných důvodů se vyvarujte hliníkovým varným nádobám.

Vyvarujte se nádob na vaření, které jsou vyrobeny ze syntetických materiálů, např. teflon.

Sklo a keramika jsou vhodné materiály pro vaření. Tlustá nerezová ocel a litina jsou také dobré volby, ale ujistěte se, že nejsou potaženy teflonem, grafitem nebo jinými materiály.

Kombinování jídel a míra porcí

Pokud jsou součástí vašeho pokrmu živočišné bílkoviny, snězte je jako první, před složenými sacharidy jako jsou brambory a těstoviny. Aby žaludek potravu strávil, potřebuje koncentrované trávící šťávy.

Když jíte živočišné bílkoviny, snězte předtím dva až čtyři kousky pokrmu. Ujistěte se, že pokrm ze živočišných bílkovin má adekvátní tuk.

Kromě banánů by se ovoce mělo jíst samotné, jako samostatné jídlo nebo svačina. Kombinování ovoce s jinými druhy jídla (obzvláště obilniny) může způsobit nesprávné zažívání.

Naše těla jsou nejšťastnější, když dostávají malá jídla často spíš, než velká jídla po mnoha hodinách. Bytí bez jídla po příliš dlouhou dobu ve skutečnosti posouvá naše tělo do hladovění; náš metabolismus se zpomalí a my budeme v režimu, kdy se budeme zásobit tuky. Někteří z nás potřebují jíst velmi často, třeba i každé dvě hodiny. Nicméně, každý z nás je jedinečný vzhledem k velikostem porcí a frekvencí jídel. Takže jiní mohou jíst v intervalech čtyř až pěti hodin bez problému.
Každé jídlo by se mělo vejít na vaše dlaně spojené u sebe; větší množství nebude stráveno.