Recept: Jablečný dort – nebo řezy

Z proběhnuvší střítežské „štrúdliády“ máme pro vás recept na jablečný dort, který se nechá upéci také jako řezy. Co potřebujeme: 3 celá vejce 40 dkg hrubě nastrouhaných jablek 15 – 20 dkg cukru krupice To vše smíchat a nechat 10 minut...

Recepty: Ukrajinský boršč

Tato východoslovanská polévka se připravuje několika různými způsoby, v každé oblasti trochu jinak. Boršč je skutečně výjimečnou specialitou a sytou pochoutkou. Potřebujeme: 1 bulvu červené řepy 3 mrkve větší cibule česneku, kolik unese naše...
Koncem léta sbíráme padané ovoce,‭ ‬většinou bývá už přezrálé.‭ (‬Blumy,‭ ‬švestky,‭ ‬ryngle,‭ ‬mirabelky‭)‬.‭ ‬A takové je dobré na marmeládu anebo právě na náš ovocný koláč,‭ ‬jehož recept vám přinášíme.
V parné letní dny přijde vychlazený meloun vhod. Pokud se vám ale nechce dělat s krájením, zašpinit mixér - a chcete potěšit děti, tady je rychlý zlepšovák. V parné letní dny přijde vychlazený meloun vhod. Pokud se vám ale nechce dělat s krájením,...

Recepty: Vepřové plátky se švestkami

Letos se u nás na Slovácku urodilo opravdu hodně ovoce, švestky nevyjímaje. Největší radost z toho mají samozřejmě milovníci slivovice, ale taková trnka, jak se tady švestkám říká, se dříve používala především k výrobě povidel a na sušení.

Recepty: Mrkvový dortík (carrot cake)

Když jsem přemýšlel, co udělat s úrodou mrkve zakoupenou od kamaráda, hned mě napadl mrkvový dortík nebo buchta, chcete-li. Starý dobrý carrot cake, tak jak ho znám z Anglie. Najdete ho v lepší či horší kvalitě v každém supermarketu a na spoustě dalších...
Historické postavy Číny a jejich přínos čínské kuchyni Čínští učenci byli tradičně zdatní v mnoha oborech. Nesloužili pouze jako císařští a státní úředníci. Jak si tehdejší mravy kázaly, věnovali se také vytříbeným formám zábavy ve formě...

Recepty: Spaghetti alla puttanesca

I s málo ingrediencemi se dá udělat velké jídlo. Tento tradiční italský recept se připravuje v oblastech Lazio a Campania a jeho název by se dal přeložit jako špagety na způsob lehké ženy, abychom to vyjádřili mírně.   I s málo ingrediencemi se...

Recepty: Cuketové hranolky s octem

Snoubení kyselé, slané a mírně nahořklé chuti vytváří u tohoto receptu skvělou kombinaci vhodnou buď jako překrm nebo jako doplněk sušších jídel, např. tam, kde byste jinak použili zavařené okurky. Výsledné „hranolky“ nebudou takové jako ty...

Jak správně uvařit těstoviny

Možná si řeknete, že to není žádná věda, ale divili byste se, kolik lidí u nás těstoviny vaří způsobem, za který by vás vášnivý italský kulinář mohl i napadnout, minimálně slovně. Pojďme si tedy podrobně říct, jak se mají podle Italů správně...