Zdenka Danková | 31. 8. 2009
Cukety. Cukety. Cukety ... Samé cukety. Co s nimi? Také se vám jich tolik urodilo?
Když mi kamarádka Jaruška předávala recept na přemnožené cukety, nazvala jej „slaným cukeťákem". Budeme strouhat a strouhat, krájet a míchat...
Co budete potřebovat:
3...
Ondřej Horecký | 28. 8. 2009
Hummus (také psaný jako humus, hoummous apod.) pochází zřejmě z Arábie, ale dnes je velmi oblíbeným nejen tam, ale i ve Středomoří (Turecko, Řecko, Maroko).
Hummus bychom my Češi asi přirovnali k pomazánce, a i když je konzistencí stejný, jí se trochu...
Ondřej Horecký | 21. 8. 2009
Tento recept mě naučila moje známá a já sám jsem ho předal mnoha dalším lidem. Každý, kdo tento pokrm ochutnal poprvé, byl překvapen, jak je vynikající. Můžu zaručit, že bude chutnat naprosté většině strávníků.
Tento recept mě naučila moje...
Zdeňka Daňková | 5. 5. 2009
Představujeme vám další výživnou plodinu, která u nás zažívá období renesance. Prosím, seznamte se – proso seté.Proso seté (Panicum miliaceum L.) je jednou z nejstarších kulturních plodin s bohatým využitím v kuchyni. Jáhly získáme po odstranění...
Anke Wang;Velká Epocha | 16. 10. 2008
Venku je nevlídně a chladno a návštěva na našem prahu setřásá s ulehčením z kabátu sychravé počasí. My, chytří a nápadití hostitelé, mezitím snášíme na stůl čaje, punče i pečivo s přísadou badyánu (Illicium verum). Badyáník patří botanicky k...
Zdeňka Daňková | 20. 9. 2008
Vyhlášená mrkvancová pouť v Polné už letos proběhla. Přesto: pojďme se poohlédnout po tradiční receptuře na vzácnou místní lahůdku a zvědavým čtenářům vypovědět, jaké že ty mrkvance vlastně jsou. Vypráví se, že kolem městečka Polná se kdysi na...
Bohumil Bartošek | 8. 9. 2008
Pozve-li vás Číňan na oběd, na stole se nezřídka objeví více druhů upravené zeleniny, masa a jako příloha rýže nebo špagety. Jde o obdobu známého „švédského stolu“, kdy si hosté mohou na talíř nabírat různě upravená jídla.
Bohumil Bartošek;Velká Epocha | 26. 8. 2008
Číňané si zakládají na vařeném, teplém jídle a proto příliš nechápou, jak Češi mohou třeba na výletě vydržet celý den s namazanými chleby, salámem a rajčaty. Než, aby se trápili studeným jídlem, Číňané raději obětují čas i peníze a zajdou do...
Zdenka Danková | 21. 8. 2008
Pajerský koláč pekla už moje babička. Moje maminka mi až na sklonku života prozradila, že pajerský vlastně znamená bavorský. Ale proč bavorský, tady na Jihlavsku? Ano, vždyť právě tady žil tzv. „německý ostrov“. Do konce druhé světové války byly...