Tato fotografie ukazuje hraniční plot ve výstavbě poblíž New Mexico's Highway 9, 23. prosince 2018. (PAUL RATJE / AFP / Getty Images)
Tato fotografie ukazuje hraniční plot ve výstavbě poblíž New Mexico's Highway 9, 23. prosince 2018. (PAUL RATJE / AFP / Getty Images)

Americký prezident Donald Trump stanovil datum dokončení zdi na americko-mexické hranici na 3. listopadu 2020, což je v den dalších prezidentských voleb. V této souvislosti odmítl odhadnout, kdy skončí „přiškrcený“ režim federální vlády coby reakce na neschválení rozpočtu Kongresu pro projekt „Zeď“.


„Nedokážu říct, kdy se obnoví provoz vlády. Můžu ale říci, že to nebude dříve než budeme mít zeď, ať tomu říká kdo chce, jak chce,“ řekl Trump novinářům 25. prosince v Bílém domě. „... je to bariéra proti lidem, kteří se valí do naší země, proti drogám, … kšeftování s lidmi.“

Pohraniční zeď byla slibem, který dal Trump svým voličům s tím, že jej prezentoval jako nezbytnost pro zabezpečení hranic, prevenci proti neprověřeným lidem, kteří přicházejí ilegálním způsobem.

Přední demokratičtí zákonodárci se proti zdi odvolali s tím, že by nebyla efektivní nebo potřebná, i když mnozí z nich v minulosti hlasovali pro rozšíření hraniční bariéry.

880 kilometrů

V knize „Crippled America“, která byla vydaná během prezidentské kampaně 2016, Trump píše: „Na jižní hranici postavím velkou zeď. Nemusí pokrýt celou hranici. Některé oblasti již mají fyzické bariéry a v jiných oblastech je pro překročení hranic obtížný terén.“

Trump odhaduje, že zeď by měla mít cca 800–880 km.

„Může se stát že olympijský šampion se přes zeď dostane, ale většina z vás toho nebude schopna,“ řekl Trump.

V Texasu již schválil smlouvu na cca 180 km úsek a v San Diegu již byla část zdi postavená nebo renovovaná.

„Takže i když teď bojujeme se schválením rozpočtu, zároveň také stavíme. A doufám, že těch 800 – 880 km dokončíme do nových voleb,“ prohlásil americký prezident.



Redakční úprava a překlad původního článku newyorské redakce: J. S.

Líbil se vám tento článek? Podpořte nás prosím jeho sdílením na sociálních sítích.