Žebrácká polévka v podání Zdenky Dankové. (Z. Danková / Epoch Times ČR)
Žebrácká polévka v podání Zdenky Dankové. (Z. Danková / Epoch Times ČR)
Nejsme žebráci, „žebráckou polévku“ si však můžeme uvařit. Pokud nám zbývá ztvrdlý sušený  chleba, jeho kousky nám k tomu dobře poslouží.

Potřebujeme:
 
  • menší kousky sušeného tvrdého chleba i s kůrkou
  • cibule
  • česnek
  • sůl
  • máslo
  • zeleninový vývar nebo kostka bujónu
  • majoránka
  • vejce
  • smetana

Cibuli s česnekem nakrájíme na drobno, na másle osmažíme dozlatova. Vsypeme do hrnce s vodou. Kousky chleba rozvaříme v osolené vodě, přidáme zeleninový bujón nebo kostku, můžeme i rozmixovat. Rozklepneme vajíčka, zamícháme a můžeme podávat.

Kdo se chce „rozšoupnout“, může si do talíře na stole přidat i smetanu.

Žebrácká polévka nabízí různé obměny. Dá se vařit z kořenové zeleniny a cibule spolu s chlebem, pak propasírovat přes síto a přidat kousek másla. Když máme houby, můžeme vařit s houbami. Jako zavářku možno přidat ovesné vločky.

Pamětníci ji znají, v rozhlasovém pořadu „Bejvávalo“ se o ní také mihla zmínka, že se kdysi vařívala speciálně pro sekáče na poli jako posilující pokrm.