Pstruh na girlu. (Jana Poncarová / Cojime.cz)
Pstruh na girlu. (Jana Poncarová / Cojime.cz)
Zapomeňte na nudné kuřecí maso a grilovaný hermelín. Pepa na gril je sice sympaťák, ale takový balkánský sýr ugrilovaný na lilku chutná mnohem lépe. Přinášíme recepty na grilování, které oživí váš letní jídelníček!

Buďte v létě co nejvíce na čerstvém vzduchu. A nejlépe si na zahradu přesuňte celou kuchyni. Grilování může být zdravé, pokud dodržíte jednoduché zásady, a navíc můžete vytvořit opravdu skvělé pokrmy.

Pstruh na grilu

Grilované ryby jsou skvělou alternativou „české klasiky“ – grilovaného kuřete na všechny možné způsoby. Ryby jsou lehce stravitelné, skvěle chutnají a navíc obsahují zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny.

Připravit pstruha na grilu je jednoduché. Vyberte kvalitní ryby – nejlépe přímo na sádkách. Rybu očistěte, potřete lehce olejem nebo máslem, pokapejte citrónovou šťávou, osolte a přidejte čerstvé bylinky (například petržel). Zabalte do alobalu a vložte na gril. Na každé straně grilujte zhruba 10 minut. Při podávání ještě pstruhy přelijte rozpuštěným máslem s citronovou šťávou.

Grilované špízy

20150708-gril2
Grilované špízy. (Jana Poncarová / Cojime.cz)

Na špízy budete potřebovat kousek pěkného vepřového masa (například krkovice) nebo hovězí maso, papriky, cuketu, cibuli. Na zálivku si připravte půl kelímku bílého jogurtu, dvě lžíce majonézy, lžíci čerstvé pažitky, lžíci čerstvé máty.

Maso nakrájejte na kostičky, papriku, cuketu a cibuli na menší kousky. Napichujte střídavě maso a zeleninu. Špízy potřete zlehka olejem, osolte a vložte na gril. Připravte si zálivku – smíchejte všechny přísady a podle svého uvážení můžete ještě ochutit troškou soli nebo pepře. Grilované špízy podávejte na talíři přelité zálivkou a ozdobené čerstvým křupavým salátem.

Pirátovo mámení (pro vegetariány)

20150708-gril3
Pirátovo mámení. (Jana Poncarová / Cojime.cz)
Protože maso nejím, uchylovala jsem se vždy ke grilovanému hermelínu, který mi už leze krkem, a grilované zelenině, která sama o sobě není moc výživná. Při posledním grilování jsem ale vyzkoušela následující recept:

Potřebovat budete lilek, cuketu, balkánský sýr, hrst čerstvých bylinek (bazalka, tymián, oregano...), olivový olej.

Z alobalu si vytvořte podlouhlou mističku, jejíž dno pokapete olivovým olejem. Položte na kolečka nakrájený lilek a cuketu. Každou vrstvu vždy zakápněte olejem a posypte bylinkami. Navrch dejte na kostičky nakrájený balkánský sýr, posypte bylinkami a zlehka postříkejte olejem. Rohy alobalové misky ohněte, takže vytvoříte tvar „lodičky" a dobře se vám s ní bude na grilu manipulovat.

Vložte na rozpálený gril a grilujte do té doby, než zelenina změkne. Stačí zhruba 10 až 15 minut. Podávat můžete samotné s pečivem nebo jako přílohu ke grilovanému masu.

Jehněčí kotlety na rozmarýnu

Potřebovat budete jehněčí kotlety (protože jsou menší, počítejte 2 na osobu), 5 lžic olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, stroužek česneku, pepř, sůl, rozmarýn. Na zálivku si připravte dvě lžíce olivového oleje, lžíci citronové šťávy, stroužek česneku a lžičku nasekaného rozmarýnu.

Do mísy dejte olivový olej, citronovou šťávu, rozetřený stroužek česneku, pepř a vše dobře promíchejte. Nakonec přidejte snítky rozmarýnu a položte na ně kotlety, které nechejte marinovat nejméně jednu hodinu. Kotlety grilujte na rozpáleném grilu – na každou stranu stačí zhruba 10 až 15 minut.

Kotlety na talíři polijte zálivkou připravené z výše uvedených ingrediencí a podávejte je s čerstvým salátem.


Převzato z webu o zdravé výživě Cojíme.cz