Bobkový list. (Sonia Vladyková)
Bobkový list. (Sonia Vladyková)
Tyto kořenně chutnající bobkové listy pocházejí ze stále zeleného stromu vavřínu. Mladé, čerstvě otrhané lístky se suší ihned po sklizni. Vavřín roste po celém pobřeží Středozemního moře, vyžaduje mnoho hnojiva, výživnou půdu, mnoho vody a slunce. V zimě se musí skladovat ve vzdušném, suchém a chladném místě.

Kyselost a bobkový list patří k sobě, a tedy patří do každé marinády k masu (pro zvěřinu a pečeně) a do rybí marinády. Do zeleniny nakládané v octě, do nakládaných okurek, do červené řepy, nakládaných fazolí, rajčat apod. Touto bylinou můžeme též okořenit velké pečeně, ragú, guláše a omáčky k masům. Nesmíme však přehánět, obvykle stačí jen jeden bobkový list.
 
A jedno zlaté pravidlo: půl bobkového listu, dvě zrna nového koření a čtyři zrna pepře na kilo masa nebo půl litru masového vývaru.

Lze ho použít i k léčení řady zdravotních problémů, podporuje chuť k jídlu a podporuje též trávení.

Čaj z bobkového listu

Do čajového šálku vložíme dva listy bobkového listu a zalijeme je 250 ml vařící vody. Necháme patnáct minut vylouhovat. Můžeme ho i mírně povařit, ale nesmí se však vařit dlouho, čaj by byl hořký. Pijeme při problémech s trávením, nejlépe hořký, můžeme ho však trochu osladit cukrem nebo medem.

20150706-bob
Čaj z bobkového listu. (Sonia Vladyková)
 

Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it.


Čtěte také: Bylinky v kuchyni – Šalvěj