20150608-babovka
Dortík s jahodami a mascarpone. (Sonia Vladyková)
Sezóna jahod je v plném proudu, a tak všem posílám tento sladký dortík, který nejen pohladí na duší, ale uspokojí i všechny mlsné jazýčky.

Na korpus budeme potřebovat
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 3 vejce
  • 4 lžíce horké vody
  • dortová forma o průměru 20 cm

Na krém
  • 250 g mascarpone
  • 250 g sýr ricotta
  • 500 g jahod
  • 7 polévkových lžic cukru

Našleháme žloutky s cukrem a postupně přidáváme horkou vodu a šleháme do pěny. Našleháme bílky na tuhý sníh a postupně přidáváme s prosátou moukou. Nalijeme do připravené dortové formy a pečeme při 180° C přibližně 30 minut. Korpus necháme vychladnout a rozřízneme ho příčně na tři pláty.

Našleháme sýr ricotta a mascarpone, do kterého přidáme 4 lžíce cukru. Jahody rozmixujeme s cukrem. Jednotlivé pláty korpusu nejdříve potřeme dostatečně rozmixovanými jahodami a potřeme krémem. Také celý dort potřeme krémem a polijeme rozmixovanými jahodami, použijeme několik jahůdek na ozdobu. Necháme dobře vychladit v chladničce.

Dobrou chuť!


Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it.


Související recepty:

Tvarohový dort s jahodami

Jahodová omeleta

Domácí kynuté ovocné knedlíky