Cibulová omáčka je vděčným doplňkem příloh i k masům. (Z. Danková / Epoch Times ČR)
Cibulová omáčka zcela určitě patří do stravy, která je označována jako „prostá, leč chutná“. Dříve ji hospodyně vařívaly, když už opravdu jiný základ neměly a potřebovaly zhotovit nějakou máčku k bramborám, rýži nebo bramborové kaši, případně k hovězímu masu a příloze.

Něco do sebe má a vyplatí si ji připomenout a zopakovat si staré časy. Zejména „omáčkoví“ strávníci budou možná povděčni.

Potřebujeme:
  • 4 cibule
  • olej nebo tuk na smažení (Hera, máslo)
  • hladkou nebo celozrnnou mouku
  • sůl
  • pepř (nebo i jiné koření podle chuti)
  • kapku octa
  • trochu smetany

Cibuli nakrájíme na kostičky a prudce osmažíme, až zesklovatí. Chvilku ještě smažíme, až nám pěkně zhnědne, a pak zaprášíme moukou. Zalijeme vodou a necháme povařit do měkka. Zbývá ji osolit, dochutit octem nebo smetanou a okořenit.

Labužníci si ji mohou propasírovat nebo rozmixovat. Vypadá sice trochu jako „UHO“ (univerzální hnědá omáčka), ale její chutí můžete být příjemně překvapeni.

Dobrou chuť k prosté stravě!