Ovesné vločky na sladko, ilustr. foto. (thebittenword.com/Flickr.com)
Tradice praví, že po masopustu nastává období skromnosti, bez masa, tuku, alkoholu... Co si tedy uvařit spoustu dobrého jídla z něčeho tak obyčejného, jako jsou ovesné vločky?

Tuto opomíjenou surovinu máme spojenou většinou jen s müsli. Přitom ovesné vločky jsou úžasnou ingrediencí, ze které při troše fantazie vykouzlíte celé menu. Pro začátek můžete vyzkoušet následující recepty. 

Slané recepty z ovesných vloček

Placky z ovesných vloček
  • Potřebujete: 400 g vloček, 4 vejce, sůl, majoránku, 4 lžíce mléka, menší cibuli, 4 stroužky česneku.

  • Postup: Vločky na pár hodin namočte a poté sceďte. Smíchejte s rozšlehanými vejci a na jemno nasekanou cibulkou, přidejte česnek, majoránku a sůl. Tvořte placky a opékejte na oleji. Podávat můžete s brambory, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.

Mozeček z ovesných vloček
  • Potřebujete: 100 g ovesných vloček, půl litru vody, sůl, 4 vejce, 30 g másla nebo jiného tuku, větší cibule.

  • Postup: Ovesné vločky namočte do vody na několik hodin. Na másle osmahněte cibulku, přidejte vločky a poduste doměkka. Přidejte vajíčka, osolte, ozdobte bylinkami. Podávat můžete s vařenými brambory nebo zeleninovým salátem.

Drožďová pomazánka s ovesnými vločkami
  • Potřebujete: 40 g droždí, malou cibuli, 5 g ovesných vloček, 5 g oleje, špetku soli a oblíbené bylinky.

  • Postup: na oleji zpěňte pokrájenou cibulku, přidejte ovesné vločky, které jste namočili na pár hodin do vody, droždí a duste. Nakonec přidejte bylinky a podle chuti osolte. Pomazánku mažte na chléb nebo celozrnné pečivo a zdobte zeleninou.

Sladké recepty z ovesných vloček

Palačinky z ovesných vloček

  • Potřebujete: půl litru mléka, 100 g ovesných vloček, 3 vejce, 3 lžíce hrubé mouky, špetku soli.

  • Postup: Do mixéru vložte vločky, přidejte mléko a nechte vločky nabobtnat. Přidejte vejce, mouku, sůl a rozmixujte na jemno. Pečte palačinky a mažte je domácí marmeládou – například dýňovou.

Koláčky z ovesných vloček
  • Potřebujete: 80 g másla, 120 g cukru nebo medu, dvě vejce, sůl, půl prášku do pečiva, 220 g mouky, 110 g vloček, 100 g rozinek, 2 deci mléka, pečící papír.

  • Vločky namočte na hodinu do mléka a poté rozmixujte. Utřete máslo se žloutkem a s cukrem, přidejte špetku soli, mouku, prášek do pečiva, sníh z bílků, rozinky a rozmixované vločky. Vše promíchejte, tvořte malé koláčky a pečte na pečícím papíru na plechu.

Převzato z webu o zdravé výživě Cojime.cz.