(Z. Danková, Epoch Times ČR)

Čučorietky, jáfiny, borůvky, hafery - tak různě se nazývají modré kuličky ovoce velikosti hrášku, které se tak pracně sbírají v borovém lese. Příbuzné jsou s vřesem, považovány jsou však spíše za léčivku se silnými účinky.

Nízký rozvětvený keřík brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus) kvete od dubna do června výrazně stopkatými květy, jež mají světle zelenou korunku, což je u květů poněkud neobvyklá barva. Jeho plody jsou známy především jako zdroj vitamínu C, antioxidantů působících proti rakovině, a svým obsahem inzulínu, který napomáhá v boji s cukrovkou.

Modročerný plod má příjemně nakyslou chuť a barví do modra. Plody dozrávají od června do září. Keře borůvek tvoří kompaktní porosty v určitých typech lesů a rostou ve většině Evropy, ale najdeme je i na Kavkaze, v Grónsku, na Sibiři i jinde v Asii.

Pečlivě nasbírané plody můžeme sníst jen tak samotné, zpracovat je do marmelády, namíchat s jiným ovocem do poháru, rozmixovat do mléčného koktejlu, dát na koláče, naplnit do knedlíků nebo je usušit. Senzorickou hodnotou se řadí k našemu nejcennějšímu ovoci. Pojíst je s cukrem a smetanou náleží k oblíbeným letním delikatesám.

20140717boruvky2a
(Z. Danková, Epoch Times ČR)

Obsah bobulek

Borůvky jsou známy výrazným obsahem vitamínu C, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamínem A, obsahem tříslovin, ovocných cukrů a také prvků, kterými jsou hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom.

Podle ne zcela ověřených zdrojů zlepšují borůvky také noční vidění, léčí šeroslepost, zvyšují imunitu, pomáhají hubnout, pomáhají proti průjmu i zánětům močových cest a proti stařecké demenci. V neposlední řadě mají mít také uklidňující účinek.

Sbírá se rovněž nať jejich keříků, která se suší a potom se používá na odvar. Čaj z listů borůvky se také používá při slabé cukrovce. Zápar působí zevně při kožních problémech, např. při lupénce. Může být vhodným doplňkem při odvykacích kůrách kuřáků.

Nálev - čaj z borůvkového listí: 2 čajové lžičky suchých listů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut odstát. Přecedíme a popíjíme během dne.