Jako zdroj vitamínu C na zimu si naši předkové kromě kysaného zelí moudře přichystali ještě jedno eso, a to šípky.
Rosa canina - růže šípková roste jako liána dosahující několika metrů anebo vyrůstá jako keř. Typické trny na jejích větvích jsou hákovitě zahnuté a dávají pocítit, když se růže brání.
Údajně se šípkové růži říká také „psí růže“; její latinský název má původ v době starého Říma, kde se věřilo, že účinně působí proti vzteklině.
Šípkové růže můžete spatřit na okrajích lesa, podél cest, na pastvinách a slunných prostorách. Zralé plody se sbírají koncem září až v říjnu, usuší se co nejrychleji (60 – 80 ◦C) a používají se zejména k vaření šípkového čaje.
Rosa canina zahrnuje až tisíc původních druhů a používá se jako podnož pro zahradní odrůdy růží. Svými vonnými květy nás potěší od května do července. Zralé plody nám dodají vitamín C, obsahují také několik vitamínů skupiny B, vitamín P a K, pektin podobně jako jablko, flavanoidy, cukry, minerály a další složky.
Lahodný šípkový čaj poslouží k celkovému posílení organismu
Nejprve jako osvěžující nápoj:
Chceme-li získat chutný nápoj nebo pohostit návštěvu, celé šípky vsypeme do vařící vody v poměru 1:10 a vaříme delší dobu, skoro půl hodiny. Potom celý nálev i s šípky přelijeme do čajové konvice s úzkou hubičkou a můžeme nalévat do šálků.
Účinný nálev: Pokud chceme zachovat vitamín C, rozdrcené šípky namočíme na půl hodiny do studené vody a pak ohřejeme na teplotu těsně pod bodem varu a pečlivě scedíme přes husté sítko. Na 1 litr vody se doporučuje 20 g plodů.
Šípkový čaj pomáhá při nachlazení a infekcích, dodává kyslík tělesným buňkám, zpevňuje cévy a dobře působí u křečových žil. Obsah vápníku, rutinu a vitamínu C v šípku působí účinně jako lék proti paradontóze. Účinkuje i při ledvinových a močových kaméncích. Je vynikající proti jarní únavě.
Další receptury uvádějí, že z okvětních lístků můžeme uvařit nálev, jenž pomáhá od žaludečních křečí. Okvětní lístky se rovněž používají k výrobě jemného sirupu.
Ze šípkových plodů se také tvoří likéry, sirupy, domácí vína a džemy. Bez šípkové zavařeniny nelze uvařit šípkovou omáčku ke kančímu masu. V případě výroby džemu však musí hospodyňka vědět, jak z útrob plodu šípku odstranit chytlavé chloupky, které jsou v pokrmu nežádoucí.
Zdroje: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin, Wikipedie, jakuvarit.cz, Poraď.cz