Živě je živě... (Filharmonie Brno)
Živě je živě... (Filharmonie Brno)

Brněnský hrad Špilberk, obklopen krásným parkem, nabízí goticko-barokní prostředí v centru dění, které přímo vybízí k pohlazení lidských smyslů. A pro letní večery to platí obzvláště. Zatímco teď na něm probíhají divadelní Shakespearovské slavnosti, od poloviny srpna se můžeme těšit na (již čtrnáctý) mezinárodní hudební festival Špilberk. V programu festivalu si přijdou na své nejen milovníci klasické hudby...

Brněnská Filharmonie se zhostí slavné Bachovy Toccaty a fugy v orchestrální úpravě, Dvořákova violoncellového koncertu a Musorgského „Obrázků z výstavy“. Ruku k dílu přidá také Verdiho Requiem nebo doprovod vokálního seskupení 4TET. Umělci městského divadla Brno pak završí festival koncertní verzí muzikálu „Jesus Christ Superstar“.

 

Pojďme se na program podívat trochu blíže

16. srpen 2013 od 20:00 – Bachem to začalo

18. srpen 2013 od 20:00 – 4TET – Symphonic

20. srpen 2013 od 20:00 – Verdi 200

22. srpen 2013 od 20:30 – Muzikálové hvězdy

23. srpen 2013 od 20:30 – Muzikálové hvězdy

 

BACHEM TO ZAČALO

Páteční večer 16. srpna bude nabitý tou nejlepší čistě hudební klasikou – Bachem, Dvořákem a Musorgským – v podání Filharmonie Brno pod taktovkou Aleksandra Markoviće. Koncert je věnovaný 90. narozeninám paní profesorky Aleny Veselé – ženy, která vložila do klasické hudby v Brně své srdce.

Jako první zazní Bachova Tocatta a fuga d moll BWV 565. Její tóny se ale nebudou linout z varhan. Brněnská Filharmonie se totiž zhostí její orchestrální úpravy Leopolda Stokowského. Stokowski byl velmi uznávaným varhaníkem už ve svých mladých letech. Když mu bylo kolem 25 let, vydal se na dirigentskou dráhu. Poté, co dostal angažmá v Cincinnati, začal s transkripcí svého nejoblíbenějšího díla do orchestrální podoby. A jak se mu tento počin povedl? Publikum bylo nadšené a nahrávka Filadelfského orchestru z roku 1927 se stala hudebním bestsellerem. Skladba se stala i součástí slavného Disneyho filmu „Fantasia“.

Zhlédněte tuto skladbu v podání Královského filharmonického orchestru v londýnské Royal Albert Hall

 

Po Toccattě nastoupí na řadu domácí i světový poklad v podobě Dvořákova Violoncellového koncertu h moll, op. 104. Toto dílo o třech větách překvapilo i samotného autora (protože k sólovému violoncellu ho to nikdy „moc netáhlo“). „Dokončil jsem nový koncert pro cello a pravím Vám zcela jistě, že tento koncert daleko předstihuje moje oba koncerty, jak houslový, tak i ten klavírní. Nedivte se, že sám Vám to povídám, samochvála nebývá spolehlivá, ale já Vám to musím říct, že mám z toho díla nehoráznou radost a myslím, že se nemýlím,“ svěřuje se Dvořák v dopise Josefu Bohuslavu Foersterovi(1).

Vychutnejte si dílo v podání italského symfonického orchestru RAI

 

Večer uzavře Modest Petrovič Musorgskij a jeho Obrázky z výstavy. Původně klavírní verzi se dostalo i mnohé orchestrální podoby; na festivalu zazní ta nejslavnější – Ravelova. V díle se mezi jednotlivými deseti obrazy opakuje Promenáda, ve které se návštěvník (hudební) výstavy resp. pozorovatel (posluchač) pohybuje od jednoho obrazu ke druhému. V době procházky výstavou na něj silně působí jednotlivé obrazy. Zůstává u nich stát, aby je mohl lépe pozorovat. Musorgskij na nás přenese jak melancholii, tak majestátní monumentálnost, které jsou odrazem jeho vzpomínek na zesnulého přítele. Na jedné straně smutek z jeho smrti, na druhé straně šťastné chvíle, které je spojovaly.

Pojďte se „podívat na výstavu“...

 

4TET – SYMPHONIC

4TET je známé české vokální seskupení, jež sestává z Davida Uličníka (tenor), Jiřího Korna (baryton 1), Jiřího Škorpíka (baryton 2) a Dušana Kollára (bas). V jejich podání zazní 18. srpna díla autorů Leonarda Bernsteina, Leoše Janáčka, Johanna Sebastiana Bacha, Beatles a dalších. Doprovázet je bude Filharmonie Brno.

 

VERDI 200

Na počest 200. výročí narození italského génia Giuseppe Verdiho zařadila Filharmonie Brno na festival jeho Requiem pro sóla, dva sbory a orchestr. Toto dílo autor zkomponoval jako odezvu na úmrtí básníka i prozaika Alessandra Manzoniho, jehož obdivoval. V době premiéry (k prvnímu výročí Manzoniho úmrtí) je lidé nazývali i Manzoniho Requiem. Dílo je velmi emotivně zabarvené. Pocit smutku ze ztráty přítele, touha po odpuštění hříchů a radost ze spásy – to vše je vyjádřeno silným rytmem, vznešenými melodiemi a dramatickými kontrasty. Na Špilberku bude k vidění a poslechu 20. srpna.

Posuďte sami – pod taktovkou Herberta von Karajana orchestr La Scala a Milánský sbor s Pavarottim.



MUZIKÁLOVÉ HVĚZDY

Městské divadlo Brno zakončí festival 22. a 23. srpna koncertní verzí slavného muzikálu Jesus Christ Superstar, provedenou v angličtině (s českými titulky). Současný britský autor Andrew Lloyd Webber, označovaný za „krále muzikálu“, je také jediným světovým autorem, jemuž se na Broadwayi hrály tři muzikály současně. Jeden z těch nejslavnějších, jímž pokračoval v tradici rockových oper, je bezpochyby Jesus Christ Superstar z roku 1971. Příběh vychází z Nového zákona a zpracovává posledních sedm dní života Ježíše Krista z pohledu toho, kdo jej nakonec zradil – Jidáše Iškariotského.(2)

 

Praktické informace

  • kapacita cca 1 100 míst
  • vstupenky ke koupi jednotlivě (od 330 Kč) anebo celý blok 4 koncertů (od 800 Kč) v Besední ulici, tel. č. +420 539 092 811 anebo na portalu Filharmonie Brno
  • jak na hrad?