Zapečený nebo grilovaný lilek
Zelenina svým vzhledem připomínajícím fialovou okurku není u nás dosud příliš populární, a právě proto můžeme lilek nyní doporučit jako výtečnou delikatesu.
Pokud jste jej ještě nezkusili, přestaňte si odepírat a připravte si pečený nebo grilovaný lilek neboli baklažán. Nebudete litovat. Způsobů na úpravu této zeleniny je mnoho, jako smažené, grilované, zapečené lilky v troubě atd. Navíc je příprava lilku velmi jednoduchá a rychlá.
Lilek dobře umyjeme a nakrájíme napříč na plátky asi 0,5 cm. Osolíme a necháme chvíli „vypotit“. Čerstvý lilek pustí vodu, která nám pak nebude v přípravě překážet.
Na dvě porce budeme potřebovat:
- 1 lilek neloupaný
- 3 stroužky drceného česneku
- sůl
- koření – vegeta, paprika pálivá nebo pepř
- olej
Plátky lilku osušíme papírovým ubrouskem. Osolíme, okořeníme, potřeme česnekem s olejem a grilujeme z obou stran. Podáváme s bramborem nebo zeleninovým salátem Zajímavé a neobvyklé jsou ale i další recepty na lilek.
Pokud bychom v zimním období neměli elektrický gril, doporučujeme upéci plátky lilku v troubě. V troubě je za chvilku hotov, chutná velmi jemně. Někomu může trochu připomínat houbu, jakou je třeba hřib pravý. Lilek přitom patří mezi ovoce podobně jako rajče, a zároveň je příbuzný bramborám.
K pečenému lilku doporučujeme jako vhodnou přílohu brambory šťouchané se solí a máslem.
Přejeme dobrou chuť a radost z překvapení.
Čtěte také:
Umění novodobých gurmánů - grilování v zimě v létě
Nejsou dnešní společná grilování náhradou ohnišť dávných dob?
Grilovaná žebírka jsou non plus ultra
Zapékaný lilek s balkánským sýrem
Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty