20121110 spiz
Asijský špíz satay s arašídovou omáčkou. (Ondřej Horecký/Epoch Times ČR)

Tento oblíbený pokrm pochází z jihovýchodní Asie, najdete ho v Thajsku, Malajsii, Singapuru a dalších zemích. Dokonce existují podniky, kde nabízejí pouze sataye (čti sataje), jsou takovou asijskou obdobou kebabových podniků.

Výběr masa záleží na vás, zpravidla se používá kuřecí, ale stejně tak dobré je i vepřové. Vegetariáni mohou použít tofu. To se pak namarinuje a ugriluje. Podává se tradičně s burákovou, tedy arašídovou omáčkou, která bude chutnat i vašim dětem. Jen si musíte sehnat několik u nás netradičních ingrediencí.

Podívejte se na tipy na konci článku, jak recept ještě víc obohatit nebo zjednodušit. Samotný postup je velmi jednoduchý, takže se nezalekněte množství ingrediencí. Odměnou vám bude skvělá chuť!

 

Příprava: 10 min. plus marinování

Pečení: 10 – 20 min.

 

Co budete potřebovat:

na cca 3 porce (šest špízů)

  • 500 g (libového) masa, nakrájeného na kostky
  • 1 šalotku nebo menší cibulku, nakrájenou nadrobno
  • 3 stroužky česneku, rozdrceného
  • půl lžičky kmínu
  • půl lžičky kurkumy
  • půl lžičky mletého koriandru
  • půl lžičky kayenského pepře (popř. chilli)
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 1 – 2 lžíce šťávy z limetky či citronu
  • jedna lžíce tmavé sojové omáčky
  • 3 lžičky medu (popř. cukru)
  • trochu hustého kokosového mléka (lze vynechat)
  • špejle nebo špízovací jehly

Arašídová omáčka:

  • 2 vrchovaté lžíce arašídového másla
  • asi čtvrt plechovky hustého kokosového mléka
  • 1 lžíce sojové omáčky (anebo rybí omáčky)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce palmového cukru
  • 1 stroužek česneku, rozdrceného
  • půl lžíce šťávy z limetky (citronu)
  • půl lžičky kayenského pepře (lze vynechat)
  • 1 lžička (sezamového) oleje

Všechny ingredience z první části (samozřejmě kromě masa a špejlí :-) rozmixujte. Zkontrolujte chuť a popřípadě přidejte rybí omáčku (slaná varianta), cukr (sladká varianta) nebo limetku (kyselá varianta). Přidejte maso, dobře promíchejte, ať je celé pokryto marinádou, a nechte uležet v lednici 1 – 24 hodin.

Zařízněte si špičky špejlí, pokud nemáte špízovací jehly, a nechte je alespoň 20 minut namočené ve studené vodě, ať vám na grilu nevzplanou. Mezitím si rozpalte gril nebo zapněte troubu na program „gril“.

Je čas na přípravu arašídové omáčky. Je to velice jednoduché - všechny ingredience dobře promíchejte nebo rozmixujte. Zkontrolujte chuť a podle libosti doplňte, co je třeba. Pokud je moc slaná, přidejte limetkovou šťávu, pokud moc kyselá, přidejte cukr, pokud to chce víc „ohně na jazyku“, dodejte chilli. Odložte stranou.

Na špejle nebo jehly napíchejte naložené maso a grilujte asi 5 – 7 minut z obou stran, dokud není maso jemně dohněda. Podáváme s rýží, salátem, pečivem nebo jen tak samotné a HLAVNĚ s naší arašídovou omáčkou, do které maso namáčíme.

Tipy:

Kokosové mléko vybírejte pokud možno z Thajska, které je husté (přes 50 procent). Používejte spíš krém než vodu.

Arašídové máslo lze sehnat v různé kvalitě od uměle vypadajících, které jsou doslazované a dosolované, až po ryzí burákové máslo s kusy arašídů a bez přídavků. Nejlepší buráková másla pocházejí z Afriky, z Ghany, Tanzánie atd. Počítejte s tím, že máslo ovlivní výslednou chuť omáčky. Pokud je příliš slané, nemusíte dávat tolik sojovky, a pokud je příliš sladké, šetřete cukrem. Jestli máte poměrně čerstvé arašídy, můžete si je rozdrtit sami a smíchat s trochou oleje, burákové máslo totiž není nic jiného.

Arašídovou omáčku si můžete uchovat v lednici minimálně týden, pak ji lze zamrazit a ušetřit si tak jeden krok při dalším grilování.

Pokud máte děti, omezte chilli na minimum nebo je vynechte úplně. Další možnost je udělat dvě varianty, jednu nepálivou pro ratolesti a druhou pro vás.

 

Vyzkoušejte také:

Grilovaná žebírka

Asijský špíz satay s arašídovou omáčkou

Grilovaná zelenina je výbornou pochoutkou pro každého

Zapékaný lilek s rajčaty a sýrem

 

VŠECHNY RECEPTY

 

Čtěte také: Nejsou dnešní společná grilování náhradou ohnišť dávných dob?

Umění novodobých gurmánů - grilování v zimě v létě