20120419_cd

Skupina Pražský výběr se připomíná jubilejní edicí původního alba s názvem Straka v hrsti, zvukově remasterovou. Kultovní album s pohnutým osudem právě znovu vyšlo.

První verze byla nahrána již roku 1982, avšak v době totality byla skupina Pražský výběr zakázána, a tak se album šířilo potají, než mohlo být oficiálně vydáno.

Straka v hrsti se stala předmětem doličným, vypovídajícím o velkém talentu hudebníků a o stupiditě komunistického systému.

Nejen maskovanost a ústroj členů skupiny – pánů  Kocába, Čoka, Hrubeše, Pavlíčka a Tomeše byla  lákadlem pro posluchače, ale hitovost skladeb spočívala v něčem jiném. V opravdu dobré hudbě.

„Přes značný počet historek,  ba i zásahů pendreků příslušníků Veřejné bezpečnosti na silně excentrických koncertech, je na Strace stále nejpodstatnější muzika,“ dodává pan Z. Brouček z nakladatelství Supraphon.

Hudební skupinu, nazvanou podle tehdy populárního levného vína, založil Michael Kocáb již koncem 70. let 20. století. Žánr skupiny byl původně jazzrockový, debutové album s názvem Žízeň vyšlo v tomto duchu. Později, když skupina zněla v rockové či  novovlnné sestavě, většinu písní  Straky v hrsti opatřil originálním textem František Ringo Čech.

Více informací