20111230_bunky
Vědci našli prokaryoty, o kterých mají za to, že jsou staré 34 tisíc let. Tyto organismy byly nalezeny v tekutině uzavřené v krystalcích soli. Vědci prokázali, že organismy jsou stále naživu. (Brian Schubert)

Vědci v letošním roce pracovali opravdu intenzívně. Došlo k mnoha novým objevům, debatám a polemikám. Do periodické tabulky byly přidány dva prvky a jen na Nové Guinei bylo objeveno přes tisíc nových živočišných druhů. Zde vám přinášíme souhrn mnoha zajímavých a významných vědeckých událostí uplynulého roku.

 

Ve vesmíru byly objeveny organické molekuly

Objevily se další důkazy o možnosti výskytu vody a života na Marsu. Na kometě Hartley 2 se nalezl led se stejným složením jako naše pozemské oceány. Téměř 200 světelných let od Země byla pozorována mladá hvězda TW Hydrae s prstencem tvořeným vydatnými vodními výpary. Vědci se proto domnívají, že voda je ve vesmíru běžným jevem.

V mlhovině Orion byl zjištěn molekulární kyslík. Odborníci doufají, že najdou více kyslíkových molekul i na dalších místech, kde vznikají hvězdy.

V kosmu byly objeveny složité organické molekuly připomínající uhlí a ropu a v meteoritech byly zaznamenány nukleové báze, které jsou základními komponenty DNA. Kromě toho byly objeveny i některé další molekuly podobné nukleovým bázím, pro které se používá pojem nukleobázové analogy. Některé z nich se na naší planetě vůbec nevyskytují.

 

Lidské tělo

Přínosy meditace: Výzkum, který letos proběhl, přišel se závěry, že meditace dokáže zlepšit náladu, zvyšuje hustotu šedé kůry mozkové v oblastech mozku, které souvisí s učením, pamětí, emocemi a zaujímáním stanovisek, dále předchází psychickým poruchám, zvyšuje vzájemnou propojitelnost mezi různými částmi mozku a snižuje srážení mozku v důsledku stárnutí. Rovněž může zlepšit stavy postraumatického stresu.

Echolokace slepých: Vědci zjistili, že někteří slepci dokáží používat echolokaci, tedy způsob, jak vnímat prostředí vydáváním zvuků a odhadovat vzdálenost od předmětů podle toho, kolik času zabere ozvěně, aby se vrátila zpět k osobě. Slepí lidé tak mohou „vidět". Ukázalo se, že tito jednotlivci vlastně zpracovávají zvuky používané k echolokaci ve zrakovém centru mozku.

Magnetická stimulace v klinickém využití: Vědci objevili, že magnetická stimulace je účinná při zotavování se z mozkové příhody a při pomrtvicové rehabilitaci řeči či předcházení ztráty paměti.

 

Archeologie

V Keni archeologové objevili kamenné sekery staré kolem 1 760 000 let.

V Izraeli zase našli velkovýrobnu čepelí pocházející z doby před 400 tisíci lety. Podle vědců umožňovala dobře naplánovaná výrobní linka efektivní produkci standardizovaným způsobem. Jako materiál se používaly pazourky, které odpovídaly dostupné technologii. Při výrobě se hledělo také na lámavost kamene. Všechny konečné výrobky měly ostrou hranu na řezání a sekání a tupou stranu usnadňující uchopení.

 

Moderní věda odhaluje starou čínskou moudrost

Staří Číňané se dali ve vědě velmi odlišnou cestou od té naší západní a výsledky byly opravdu účinné. Moderní vědci dnes začínají s pomocí technologie odhalovat některá ze starých tajemství.

NASA nedávno pořídila snímky supernovy vzdálené osm tisíc světelných let od naší zeměkoule. Číňané tuto supernovu pozorovali už před dvěma tisíci lety, což bylo zdokumentováno v historických knihách. Číňané vesmírnému objektu říkali „hostující hvězda" a psali o ní, že září pěti barvami.

Zjistilo se, že dílo vojenského stratéga Sun-C 'a, Umění války, které bylo sepsáno před začátkem našeho letopočtu, se shoduje se současnou teorií her (matematická disciplína, pozn. red.), která se začala rozvíjet ve 40. letech minulého století.

Zjistilo se, že mech, který se v tradiční čínské medicíně používá již dlouho, obsahuje inhibitor enzymu, který dokáže zablokovat účinky některých chemických bojových látek či léčit Alzheimerovu chorobu. Vědci nyní pracují na syntetické formě mechu, která má sloužit lékařským účelům. Inhibitory enzymu se již v minulosti používaly, ovšem nebyly tak účinné jako ty v čínském mechu.

 

Pokračování článku..