20111129_zajimavosti_mayove
Mayská zřícenina v Palenque, jižní Mexiko (INAH)

Byla zveřejněna druhá zmínka o mayském proroctví týkajícího se prosince roku 2012. Tuto zmínku našli vědci na cihle ve městě Comalcalco v jižním Mexiku.

Stáří nápisu se odhaduje na přibližně 1 300 let. Nápis byl pravděpodobně otočen dovnitř anebo byl ukryt pod omítkou. Vědci předpokládají, že bylo jeho ukrytí záměrné. První piktogram hovořící o roku 2012 byl nalezen na kamenné desce ve městě Tortuguer.

Mexický Státní ústav pro historii a antropologii (INAH) vydal na svých webových stránkách prohlášení, v němž uvádí, že západní vykupitelské uvažování překroutilo pohledy starých civilizací jako byli Mayové a udělali z nich předpovědi o konci světa. Podle nich ve skutečnosti mayský kalendář předpovídá sérii cyklů, kde konec jedné éry přechází do začátku epochy nové.

„Podle mayské představy se vesmír obnovuje každých 13 b’aktunoobů (tedy 5 200 let), kdy zakončuje cyklus stvoření,“ uvádí prohlášení ústavu.

Mayská civilizace dosáhla vrcholu v období 300 až 900 n. l. Jejich kalendář začíná roku 3 114 př. n. l. časem, který je rozdělený do obdobích nazývaných b’ak’tuny, z nichž každé trvá přibližně 394 let.

Tortuguerská deska popisuje události na konci třináctého b’ak’tunu v prosinci 2012, kdy sestoupí bůh (bohové) známý jako B’alu’n Yookte ‘K’uh, což se překládá jako „devět pilířů“.

Od 27. listopadu do 2. prosince se v Mexiku uskuteční setkání více než 50 odborníků z různých zemí, kteří se budou různými aspekty mayského kalendáře zabývat.

small_United_Kingdom

Čtěte také:

2012 - Nový začátek?

2012 končí Mayský kalendář, Mexiko očekává cestovní boom (video)

Recenze na film: 2012 - apokalypsa podle Mayského kalendáře

J. R. R. Tolkien dostal k narozeninám netradiční dárek

Poklad Hernana Corteze: Tajemství křišťálové lebky