20111117_recepty_cockovaPolevka1
Voňavá polévka z červené čočky. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

 

Jednoduchý a provoněný recept z indické kuchyně, kde si vystačíte jen s čočkou, kořením a trochou limetkové šťávy. Když už budete polévku vařit, udělejte si větší porci a co nesníte, může jít do mrazáku.

 

Příprava: 5 min.

Vaření: 50 min.

 

Co budete potřebovat:

  • 200 g červené čočky
  • 10 kusů hřebíčku
  • 10 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžičku mleté kurkumy
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • ½ lžičky mletého chilli (lze vynechat)
  • cca 1 lžíci šťávy z limetky
  • cca 1 lžičku soli

 

Čočku si properte v hrnci ve studené vodě a tu slijte. Přidejte 1,2 litru vody a dejte vařit. Mezitím si do malého kousku látky zabalte pepř, hřebíček a bobkové listy a převažte provázkem (látku lze nahradit uzavíratelným sítkem na čaj, bobkový list může zůstat přímo v polévce). Jak bude čočka přicházet k varu, sesbírejte pěnu, která se nahoře vytvoří.

Přidejte látku (sítko) s kořením, chilli, kurkumu a kmín. Snižte teplotu a nechte mírně vařit asi 45 minut nebo dokud není čočka úplně měkká. Odstavte a zbavte se látky (sítka). Vhoďte sůl a limetku, promíchejte a je-li třeba, dochuťte.

Polévku rozmixujte ručním mixérem. Zdá-li se vám moc hustá, přilijte vody a nechte chvilku ohřát na plotně, aby se podávala horká.

Přejeme dobrou chuť!

 

Tip:

Pro vylepšení si udělejte do polévky krutony – kousky osmahnutého chleba.

Místo mletého chilli použijte čerstvou chilli papričku zbavenou semínek (milovníci ostrých jídel semínka ponechají).

Pro lepší chuť nahraďte polovinu soli světlou sojovou omáčkou.

 

Vyzkoušejte také:

Dýňová polévka

Famózní francouzská cibulačka

Květákový dhal

Špenát po indicku (Sag Aloo)

Vegetariánská korma

 

VŠECHNY RECEPTY