20111020_recepty_perskaVejce1
Perská vejce mohou být rychlým a sytým pohoštěním pro hosty. (Zdenka Danková/Velká Epocha)

Takový rodinný recept, když čekáte hosty, není k zahození. Můžete jim připravit rychlé a docela syté pohoštění. Jde spíše o studenou kuchyni. Nemusíte ani moc vařit, pouze uvaříte vejce. Kolik vajec, to necháme na vás, podle počtu hostů. Poradíme, že na jednoho můžete počítat asi dvě-tři vejce.

 

 

 

 

 

 

Co budete potřebovat:

  • vejce uvařená natvrdo
  • cibulka na velmi jemno nakrájená
  • hořčice plnotučná
  • olej
  • pažitka
  • sůl
  • pepř

Dobře uvařená vejce oloupeme a potom je rozkrojíme podél, takže z bílků vzniknou podlouhlé mističky. Z nich vydlabeme žloutek do mísy, přidáme trochu oleje, sůl, pepř, cibulku a utřeme. Olej přidáváme po troškách, až se žloutky spojí v kompaktní hmotu. Nakonec ochutíme hořčicí a dobře promícháme.

Směsí plníme bílkové mističky a zdobíme pažitkou. Pokud nemáme pažitku, můžeme kopečky odzdobit proužkem kečupu.

Dobrou chuť!

 

Tipy:

Pokud mají vajíčka bledé žloutky, můžete je přibarvit kurkumou. Získají pěknou barvu, a navíc kurkuma je velmi zdravé koření.

 

Vyzkoušejte také:

Rychlý květák s mandlemi

Hummus s červenou řepou

Vajíčková pomazánka

Prkénková večeře

Zeleninové omelety

 

VŠECHNY RECEPTY