Shen Yun Performing Arts - Brno 2011. (Pure Arts o.s.)
Shen Yun Performing Arts - Brno 2011. (Pure Arts o.s.)

Proslulý newyorský umělecký soubor Shen Yun Performing Arts letos již po čtvrté navštíví Českou republiku. 15. a 16. března uvede na scéně Janáčkova divadla v Brně dvě večerní představení.

Shen Yun Performing Arts je světová špička v oblasti klasického čínského tance. Jeho cílem je „vdechnout nový život tradiční čínské kultuře a poskytovat zážitek vznešené krásy".

„Doufám, že letos bude v Evropě 5 000 let stará čínská kultura představena více západním divákům," vyjádřil své naděje k nadcházejícímu turné pan Chen Yungchia, zástupce manažera společnosti, choreograf a první sólista Shen Yun Touring Company, která Evropu navštíví.

„Rádi bychom našemu západnímu publiku představili odlišné styly tanců; chceme překlenout kulturní mezeru mezi východem a západem," poznamenal.

 

Upoutávka na turné Shen Yun Performing Arts 2011

 

 

Shen Yun Performing Arts - Brno 2011. (Pure Arts o.s.)
Shen Yun Performing Arts - Brno 2011. (Pure Arts o.s.)

Každý rok přináší Shen Yun Performing Arts nové představení s novými tanečními čísly, originální orchestrální hudbou a svěžími sólovými skladbami. Předtím, než se opona otevře, předchází vystoupení rozsáhlá spolupráce, kterou soubor vyvíjí při přípravách na každé celosvětové turné.

Nová taneční čísla musí mít svoji choreografii a orchestr nové skladby. Musí být ručně vytvořeny stovky sad kostýmů, tupé, bot a rekvizit. Hledají se, navrhují a přetvářejí kulisy pro digitální projekci na obří plátno.

To vše pro české diváky připravily stovky umělců ze Shen Yun, kteří věnují tisíce hodin důkladným přípravám, aby mohli vytvořit úchvatný večer plný krásy, jenž této umělecké společnosti vydobyl slávu po celém světě.

 

http://www.velkaepocha.sk/images/resized/images/stories/News/2010/07/20100719-stromberg_240_154.jpg
Robert Stromberg, držitel ocenění Emmy a Oscar a produkční designér filmů Avatar a Alenka v říši divů. (Velká Epocha)

Mezi diváky se již objevila řada osobností z uměleckých, obchodních i politických kruhů. „Je to naprosto překrásné," prohlásil o představení držitel Oscara a ceny Emmy Robert Stromberg, produkční designér filmů Avatar či Alenka v říši divů, a nebyl zdaleka jediný. Mezi fanoušky souboru najdeme například oscarovou herečku Cate Blanchettovou, prezidentku Tchaiwanské národní taneční asociace paní Lai Hsiu-feng, choreografku Miu Frye, hollywoodského režiséra Jamese Wonga nebo Rona Losbyho, módního návrháře Davida Hayese, virtuozku Marii Bildeu či prezidenta značky klavírů Steinway and Sons.

 

Houslový virtuos Pavel Šporcl byl z představení velice mile překvapen. (Kamil Rakyta/Velká Epocha)
Houslový virtuos Pavel Šporcl byl z představení „velice mile překvapen". (Kamil Rakyta/Velká Epocha)

V českém publiku se objevil například umělecký šéf ostravského baletu pan Igor Vejsada, bývalý ministr kultury Milan Uhde, houslový virtuos Pavel Šporcl, skladatel Jaroslav Uhlíř, či poslanec Marek Benda a František Sivera.

 

Od svého založení roku 2006 v New Yorku zažil soubor Shen Yun prudký rozvoj. V roce 2009 již pořádal turné po více než stovce metropolí z celého světa a odehrál přes tři sta vystoupení. Svou přítomností poctil přední scény Severní Ameriky, Evropy, Asie a Jižní Ameriky. Podobný úspěch pak zopakoval i v sezóně 2010.

„Umění je bez hranic. Když je něco spravedlivé, tradiční, pak je to čisté a krásné. Tohle dokáží ocenit diváci všech národností," říká Chen Yungchia.

Soubor Shen Yun Performing Arts již vystupoval v mnoha prestižních kulturních centrech mezi něž patří Lincolnovo centrum v New Yorku, Keneddyho centrum ve Washingtonu DC, Opera House v San Franciscu, Chicagská Lyric Opera nebo Londýnské Coliseum.

 

Vstupenky na letošní vystoupení souboru Shen Yun Performing Arts v Brněnském Janáčkově divadle lze zakoupit zde

Oficiální stránky českého pořadatele: www.PureArts.cz

Oficiální stránky souboru: www.ShenYunPerformingArts.org

Stránky o Shen Yun Performing Arts na Velké Epoše

 

Upoutávka na turné Shen Yun Performing Arts 2011