Lahodná polévka s pórkem, brambory a cibulí. (Velká Epocha)
Lahodná polévka s pórkem, brambory a cibulí. (Velká Epocha)

Využijte rozmanité čerstvé zeleniny, dostupné po celý rok, a uvařte lahodnou polévku. Lahodná polévka s báječnou vůní podnítí váš apetit a poslouží jako dobrý začátek jakéhokoliv jídla. Nebo můžete polévku servírovat s celozrným chlebem nebo rohlíky a dopřát si tak malou svačinku.

Zvolte složení, které se navzájem doplňuje. Mojí volbou pro níže uvedený recept jsou pórek, brambory a cibule. Pokud vám to vyhovuje, můžete zaměnit pórek za celer; nicméně je důležité mít jak silně, tak mírně aromatickou zeleninu – z toho důvodu jsem k cibuli přidala brambory.

Tato polévka se vaří pomocí prastarého postupu, známého jako “pájení”. “Pájení” uzamyká veškeré aroma a činí tak použití bujónu nebo bylinek zbytečným; pouze malé množství soli a pepře, je-li to potřebné.

 

Co budete potřebovat:

• 1 velký nebo 2 malé pórky
• 2 středně velké brambory
• 1 střední cibule
• 60 ml (1/4 šálku) másla
• 500 ml (2 šálky) vody
• 250 ml (1 šálek) mléka
• sůl a pepř, je-li třeba

 

Oloupejte vnější listy pórku a dobře omyjte stonek, ujistěte se, zda jste omyli všechnu nečistotu mezi lístky. Nakrájejte jej na 5 cm dlouhé kousky.

Omyjte a oloupejte brambory a cibuli a nakrájejte na malé kostičky.

Připravte si dostatečně velký hrnec. Dejte do něj máslo a rozpusťte jej při nízké teplotě. Přidejte brambory, pórek a cibuli. Uzavřete pokličkou. Udržujte nízkou teplotu a pravidelně míchejte. Je důležité nenechat zeleninu, aby se připálila, to by mohlo odstranit její aroma. Toto je onen výše zmiňovaný proces “pájení”.

Nyní přidejte vodu a zvyšte teplotu na bod varu po dobu 15 minut. Přidejte mléko a ještě jednou uveďte do varu. Pravidelně míchejte a přidejte trochu soli a pepře. Pokračujte po dobu asi 15 minut. Nyní by měla být zelenina měkká zevnitř. Pokud není, vařte ještě o něco déle.

Dále směs přeceďte přes síto nebo namixujte. Vraťte zpět do hrnce a přihřejte. Nalijte polévku do misek a přimíchejte hustou smetanu a případně posypte nasekanou pažitkou.

Shledáte, že vůně a složení této polévky je lahodné a chutné. Je to vynikající předkrm k jakémukoliv hlavnímu chodu.

 

Podobné recepty:

Marocká polévka s cizrnou

Brokolicová polévka

Kulajda podle chytré horákyně

Zelňačka

 

VŠECHNY RECEPTY