Image
Přírodní léčiva: Pečlivý výběr jídla může zlepšit naše zdraví. (foto: Dez Pain/sxc.hu)

V dávných dobách bylo jídlo prvním léčivem našich předků. Ve skutečnosti, Hippokrates, považovaný za jednoho z prvních otců západního lékařství, řekl: „Nechť léky jsou tvým jídlem a jídlo nechť je tvým lékem.“

Ačkoliv každý z nás má specifické potřeby výživy, následující směrnice jsou všeobecné.

Někteří z nás jsou více citliví na určitá jídla než jiní, a tělesné soustavy jednotlivců mohou být více či méně snášenlivé k některým z níže uvedených návrhů.

Změny dělejte postupně. Vaše tělo má všechnu moudrost, kterou potřebuje, aby se samo léčilo, ale také potřebuje jemnost. Touha po jídle a/nebo látky považované za nezdravé, jsou pouze znaky toho, že na jedné nebo více úrovních (těla/mysli/ducha) se vám nedostává toho, co potřebujete.

Naše těla poznají živiny v jídle, které jsou nejblíže jejich přirozené formě a které nebyly chemicky nebo mechanicky zaměněny.

Snažte se jíst čerstvě uvařená, sezónní jídla, vždy když je to možné.

Snažte se omezit mražená jídla a zbytky. Jídla, která jsou vařená a pak chlazená nebo mrazená nemají pouze malou výživnou hodnotu, ale mohou být také toxická. Když jíme jídlo, kterému chybí výživné hodnoty, můžeme si vyvinout chtivost a můžeme se přejídat abychom vyrovnali nepostačující výživu.

Pokud jíte zvířecí bílkoviny (hovězí, drůbeží), ujistěte se, že jsou organické. Neorganické zdroje obsahují LRH (lidský růstový hormon) a antibiotika. LRH může ovlivnit aktivitu hormonu vnitřního původu a měli byste se ho vyvarovat obzvláště pokud se vypořádáváte otázkami mužských nebo ženských reprodukčních orgánů (prsy, dělohou nebo problémy s prostatou).

Antibiotika mohou zasahovat do přirozené vegetace, která žije v našich vnitřnostech a může způsobovat trávící a vstřebávací potíže. Mohou také snižovat naši imunitní funkci.

Pokud jsou součástí vaší stravy mléčné produkty, ujistěte se, že jsou organické. Neorganické obsahují LRH a antibiotika.
Pokud vaše strava zahrnuje ryby, ujistěte se, že jsou čerstvé, nechované a místní. Chované ryby jsou často vykrmené působením výroby a antibiotiky.

Nejlepší mléčné výrobky jsou vyrobeny ze surového mléka (nepasterizované mléko). Výrobky ze surového mléka obsahují všechny nezbytné enzymy a živiny potřebné pro správné trávení. Pasterace ničí přírodní enzymy. Jídla, která mají nedostatek přírodních enzymů mohou přispívat k podvýživě a přejídání, protože tělo se pokouší vynahradit nedostatek.

Snažte se jíst produkty, které jsou organické a sezónní. Naše těla jsou citlivá na změny ročních období a rozeznávají nejoptimálnější živiny z jídla, která jsou místní.

Co se týče vlákniny, vyhněte se všem zpracovaným bílým moukám a obilninám.. Jezte pouze celé obilniny.

Když jíte v restauraci a podávané jídlo je maso nebo ryba, pokuste si vybrat z takového zdroje o kterém jste si jisti, pokud nejde o uznávanou restauraci, která používá přírodní zdroje. Čerstvé, nechované, místní ryby budou bezpečnější než drůbež a hovězí.

Příští týden: Příprava a uskladnění jídla

Doktorka Muehsamová je porovnávající lékařka s praxí v New Yorku.